Grunt höstfiske på flundra i Havøysund!

Nu börjar hösten allt mer krypa sig på här i Havøysund, och det blir mörkare och mörkare på kvällarna. Hälleflundrorna börjar flytta in i stora antal i vikar och på grunda platåer, och ett hela fantastiskt roligt flundrafiske börjar ta form.

I början av veckan så var vädret riktigt bra och vi drog med en gång ivåg på en längre tur, då vädret såg riktigt dåligt ut under helgen. Tanken var att fiska ett område med några riktigt heta vikar som brukar hålla riktigt mycket fisk på hösten, och väl där så dröjde det inte länge innan flötet dök för oss i guidebåten, men efter att ha landat dagens första flundra men utan några fler kontakter i utkanten på viken så var det dax att lägga en drift rakt in i viken. Samtliga båtar som var med, låg också på 30-40 meters kurvan och fiskade, men när jag började glida in mot det grunda vattnet i viken så hände det grejer, och på bara en liten stund när vi drev från 20 in till 5 meter, så landade vi 3 riktigt fina fiskar mellan 120 till 130 centimeter, och fighterna inne på det grunda vattnet var helt fantastiska. Fisket fortsatte och efter detta så fick alla båtarna bra med fisk inne i viken.

Tyvärr så skulle helgen komma till att bli lika illa som lovat och de hårda vindarna tryckte på ordentligt från ost-nord ost, men vi gjorde det fiske vi kunde och under lördagen och söndagen låg vi och tryckte nära land på västsidan i de hårda vindarna i hopp om att kunna dunka på någon flundra. Och trotts de hårda vindarna så lyckades båt 11 bända upp en fantastisk flundra på 170 centimeter! ibland en hela del annan fina fiskar som gästerna på campen lyckades kriga upp. Men vädret skulle efter helgen bli allt bättre, så under gårdagen var det många som var ivriga på att testa lite mer roligt grundvattensfiske, så vi styrde mot nya vikar, och i vanlig ordning så dunkade det till ordentligt på första driften i Esos spö. Vi började veva in ett par spön då det verkade va en rätt fin fisk, men när Ralle vevat upp en utav betesfiskarna till båtkanten, så kommer det efter en flundra och nyper sejen vid båtkanten, och innan vi han reagera så hade vi två flundror på kroken. Esos fisk var en fantastiskt fin fisk på 139 centimeter som även blev Esos nya PB, och Rasmus fisk av mindre storlek, av perfekt mat storlek strax över metern. Dagen fortgick och det var till och från ganska bra med action under hela dagen, men det absolut effektivaste för att landa mycket fisk var helt klart att spinnfiska på 25-10 meters djup, och et fick verkligen fisken att bita.

Ett par båtar inledde dagen ute på ett stort grundflak, i hopp om att kroka i något stort, innan de skulle ansluta till vikarna där vi andra låg, och mycket riktigt så lyckades gubbarna i båt 10 dunka upp en grym fisk på 156 centimeter direkt på morgonen. Nu håller vi tummarna till att det kommer upp fler stora fina fiskar i slutskedet av veckan!

Tight Lines// Douglas Dahlberg, Jörgen Zwilgmeyer