Späckhuggare, flundror och stora torskar i Vesterålen

Igår var det dags för långtur och båt 1, 2 och 3 var redo och taggade för en tidig morgon men en förhoppningsvis grym dag.

Båtarna lämnade hamnen klockan 06.00 eftersom ett oväder skulle dra in över Vesterålen på eftermiddagen så ville dom ha så mycket tid som möjligt därute. De var en hyfsad lugn färd ut med endast ett par bråkiga motsjös vågor men väl därute så lugnade det ner sig och det enda vissa personer i båtarna hade att kämpa emot var de stora dyningarna och sjösjukan.

Fisket började ganska trögt med endast ett par torskar landade i båten men på eftermiddagen släppte det och fler torskar och långor började bli hungriga. Efter ett par timmars fiske på eftermiddagen hade de flesta båtar fyllt sina fiskbackar och den största torsken som hade kommit upp tyngde ner vågen till 19,5 kg! Under hugg perioden så skymtade båt 1 något vid horisonten. Det visade sig vara ett gäng späckhuggare som var nyfikna på vad som hände ovanför vattenytan. Samtidig som båt 1 såg på när de fantastiska varelserna gled förbi, så ropade båt 2 på radion att dom hade flundra av bättre kaliber på kroken men oturligt nog så gjorde den en snabb vridning när den kom upp till båten och linan skars av mot propellern. Men det skulle bara ta 10 minuter till innan de fick en ny chans och denna gång kunde de säkra den och få in den i båten. En perfekt mat flundra på 105 cm som fick bli på middagsbordet på kvällen!

 

Vädret inför kommande dagar ser stökiga ut så vi får hålla oss inomskärs tills det lugnar ner sig!…

 

 

// Marcus