Spättorna biter i Havøysund!

Efter en riktigt bra inledning på veckan med både stortorsk och hälleflundra var humöret på campen på topp. Lördagen bjöd som bekant på hårda vindar men trots det lyckades vi bra med fisket. Prognosen för söndagen var blåsigt, trots det satte vi kurs norrut mot torskplatserna. André guidade team Aspegren i båt 3 och på vägen ut mot fisket diskuterades chanserna att få se valar. Vi har haft en del valar i området och chanserna att få se en val är rätt bra. Väl på plats är det första vi ser tre knölvalar som simmar runt båten och frossar på betesfisk. Det jublas i båten och efter ett par minuter av fotograferande simmar valarna norrut och vi stannar och släpper våra jiggar ner mot torskstimmet under båten.

Fisk på kroken direkt och alla i båten bänder torsk så att det ångar om flytoverallerna. Efter två timmar har vi två backar med fina matfiskar och minst lika många återutsatta. Vinden ökar allt mer under dagen och vi beslutar att lägga en drift efter flundra innan vi ger oss för dagen. Tyvärr blir det ingen plattfisk så vi drar oss hemåt.
I guidebåten som ligger lite längre västerut har även dom fisk på kroken så gott som hela tiden och istället för knölvalar har dem en hel flock med tumlare som leker runt båten. Mängder med fisk landas av engelsmännen men de riktigt stora exemplaren vill inte vara med i leken.

Under måndagen blåste det ganska hårt under förmiddagen vilket gjorde att alla på campen tog sovmorgon och satsade på att gå ut vid lunch istället och fiska hela kvällen då vinden skulle lägga sig rejält. Framåt 13 tiden lämnade vi i guidebåten hamnen med siktet inställt på plattfisk, rödspätta och hälleflundra var målen för dagen och vi började med ett par drifter efter spättan. Ingen spätta upp i båten men mängder av sandskäddor. Vid kl 15 hade vinden lagt sig helt och havet låg nästan platt. Vi bytte område och satsade på flundra istället, vi körde söderut mot det område där vi under lördagen landade Mikes fina fisk på 130 cm. Väl där rapporterade norrmännen i båt 9 som redan fiskat ett par timmar att de precis landade en riktigt fin hälleflundra även den på 130 cm.
Allt kändes nu på topp och förutsättningarna var kanon med strålande sol och svaga vindar. Vi lade drift efter drift på ett stort grundflak som ligger precis i anslutning till en djupbrant som stupar ner till 150 m. På ekolodet kunde vi tre gånger se hur en flundra lämnade botten och steg mot våra beten för att utan att hugga simma ner mot botten igen. Efter att ha lagt ett par timmar på flundra beslutade vi att åka hemåt igen och ta ett stopp på vägen och försöka igen på spättan. Vi lade ett par drifter och lyckades landa tre riktigt fina spättor på mellan 50-55 cm i solnedgången innan vi åkte tillbaka mot hamnen.

Igår, tisdag var vädret inte det bästa 12-14 m/s från nordväst gjorde att det enda vi kunde göra var att köra ett tappert försök på att fiska lite i närheten av campen efter lite spätta och havskatt. Norrmännen lyckades bäst och fick en fin havskatt och våra holländska gäster landade tre fina spättor även dom mellan 50-55 cm.
Nu laddar vi för kommande vecka och förhoppningsvis nya storfångster!

Tight lines!

André Starkenberg, Douglas Dahlberg och Alexander Hallgren.