Gräddeväder och stora fiskar i Havøysund!

Ny vecka nya möjligheter brukar man säga, detta har vi levt upp till under de senaste dagarna och kickat igång den nya veckan ordentligt med kalas fiske och gött väder. Under torsdagen, första dagen på havet, la vi alla kort på torskfisket. Gästerna var taggade till tusen och vi var ivriga att komma ut på morgonen, stora mängder torsk rör sig fortfarande i området kring Havøysund och man kan minst sagt säga att det blev en riktig hårdstart för gästerna. I samlad trupp låg vi och hade magiskt fiske hela dagen, de stora fiskarna var i farten och fiskar upp till 19 kilo var med och lekte hela vägen in på eftermiddagen, och runt 3-4 tiden på eftermiddagen kände de flesta sig rätt nöjda med möra armar och ryggar.

Prognoserna för fredagen visade vindar kring 3 m/s och strålande solsken, planen var mycket enkel, STOR TORSK! Det var inget snack, vi skulle bara ut och ta dom. Vi tog tillfället i akt och brände en timma väster ut, det tog inte lång stund innan vi hittade första området med fisk, och efter bara ett par släpp ropar gubbarna i båt 3 att de fått en riktigt fin torsk på precis under 20 kilo! okej gött då kändes det bra, vi hade inte lagt korten på fel ställe. Fisket fortsatte under dagen att var kanon, och det fångades bra med fisk mellan 15-20 kilo, senare in på eftermiddagen kom riktigt tungt snöfall och solen försvann snabbt, i samband med detta började gästerna känna sig nöjda och vi satte kurs mot hamn. På land var det full fart och det filéades fisk och delades fiskehistorier till höger och vänster, fantastisk stämning på campen helt enkelt. När våra norska gäster kom in i hamn fick vi höra att dom dragit en riktigt fin toppfisk, och fik reda på att den vägde hela 24 kilo! Så våra förhoppningar om att större fisk kommit in i området igen stämde bra och alla gäster var mycket nöjda.

Idag lördag vankades hårda vindar och mycket snö, vissa valde att stanna på land och ladda batterierna, och vissa trotsade det något otrevliga vädret, vissa i jakten på en stor hällflundra och vissa i hopp om ett gäng riktigt feta torskar. Guidebåten begav sig söder över för flundra, vilket skulle visa sig vara ett lyckat drag trotts svåra förutsättningar med hårda vindar och låg strömhastighet. Efter ett par timmars fiske av riktigt flundra nötande sög det till i Mikes spö men fisken klev tyvärr av lika snabbt, alla taggade till i båten och det lös av hopp och det kännes att de var dom platta fiskarna på spåret, och mycket riktigt bara 30 sekunder senare dammade det till riktigt ordentligt ytterligare en gång i Mikes spö och denna gången följt av en kraftfull rusning. Efter en svettig fajt i det hårda vädret kunde sen André säkra Mikes livs första hälleflundra på 130 centimeter och lyckan var total!

Nu väntas det ett par dagar med tuffa förhållanden här i Havøysund, men vi hänger inte läpp över det, vi kommer kriga på och vi ska överlista de stora fiskarna trotts detta. Ikväll vankas det av sann Havøysunds tradition kingcrab buffé på hotellet, så batterierna kommer vara laddade till 100% för kommande dagar!

Tight Lines// Douglas Dahlberg och André Starkenberg