Hälleflundra satte punkt för veckan i Havøysund!

Då har det gått ännu en vecka här i Havøysund, vi har under morgonen transporterat gästerna me båt till en fjord 40 minuter söder om Havøysund för att bli upp plockade av bussen, då vägen varit stängd sista biten. Detta är en lösning vi har gjort nu ett par gånger för att försäkra oss om att alla skall komma ut hit som planerat, och även komma hem i tid. Detta har funkat mycket bra varje gång, och som sagt vintern här uppe kan vara förrädisk på vägarna. Under helgen har vi haft i regel rätt bra väder, och har kunnat fiska på de områden vi velat, och varje dag vi kommit ut på områdena där torsken befinner sig, har vi haft ett helt magiskt mängdfiske och fått fisk mer eller mindre var gång vi stannat våra jiggar över stimmen. Dock så har de riktigt stora individerna fortsatt varit svårflörtade, men utifrån lite rykten från yrkesfiskarna i området så börjar det åter fyllas på med stor fisk nu och vi hoppas kunna komma ut under kommande vecka och dra upp några riktigt feta torskar.

Då armar och ryggar blir får bekänna färg under skreien, så har det spenderats lite tid då och då på att fiska hälleflundra, för att varva ner lite och vila upp sig, flundrorna har även dom varit svårflörtade men mer eller mindre var gång vi lagt ett par timmar på det så har vi varit i kontakt med dom, men av olika anledningar lyckats tappa dom, eller så har flundrorna varit på och spottat våra betesfiskar innan vi hunnit kroka dom. Under gårdagen däremot, så spenderades dagen enbart med siktet inne på flundrorna, då väder och vind var i hårdaste lag för att gå ut längre på torsken, havskatterna visade sig intresserade och bet på både jiggarna och sejarna. Det tog inte lång stund innan våran holländska gäst Steven krokade i nånting som till en början för han känndes som bottennapp, då han aldrig fångat en av dessa brutala plattfiskar förut, men efter att det börjat skrika ordentligt i rullen förstod han att han krokat i det han var ute efter. Mycket riktigt visade det sig vara en riktigt fin hällefundra på hela 110 centimeter och glädjen var total, ett par snabba bilder och mätning av fisken sen fick den friheten åter och simmade vidare ner mot botten.

Under den tidiga säsongen nu på vintern kan flundra fisket vara lite klurigt, men ack så roligt när man hittar fisken. De flundror som fångas denna tiden är antingen fisk som inte hunnit bli könsmogen, eller rent av fisk som inte leker, större mängden flundra håller till på riktigt djupt vatten för att föröka sig, men som bland alla djur och fiskar så ät det alltid några som är mer intresserade av att äta.

Vi tackar våra gäster för en fantastisk vecka och hoppas att alla är nöjda med sin vistelse här hos os på NSA Havøysund, nu laddar vi för ännu en vecka fullspäckad med fisk och som det ser ut nu RIKTIGT lovande väderförhållanden!

Tight Lines// Douglas Dahlberg, André Starkenberg

 

Fin torsk fångad av Jari