Dax för säsongsstart i Havøysund!

Nu är det äntligen dax för säsongsstart här på Nordic Sea Angling, och idag anländer årets första gäster till oss i Havøysund. Ett par grupper från England och en grupp från Frankrike blir de första gästerna att komma ut på havet för säsongen, vi har under en veckas tid varit på plats och fixat iordning campen och test fiskat för att våra gäster skall få en så bra upplevelse som möjligt.

Vädret har varit mycket stabilt och enligt prognoserna skall vintern fortsätta vara snäll mot oss och bjuda på bra förhållanden som gör våra dagar på havet extra fantastiska, dessutom är bra väder till stor fördel när du fiskar skrei då man enkelt kan fiska mycket effektivt. Under test fisket har jag och André fångat mycket fisk och stor fisk, upplevt storslagna skådespel från naturen i form av GIGANTISKA fågel dyk och en grupp med kölvalar som låg i ytvattnet och käkade lodda och bjöd på en magisk uppvisning. Lodda är den betesfisk som skreitorsken följer efter under deras vandring in mot kusten för att föröka sig och sen fortsätta sin vandring ut till havs, så i regel när man hittar stora uppsamlingar med lodda, så är dom feta skreitorskarna inte långt borta.

Igår gick vi ut för att leta rätt på de hetast tänkbara ställena för tillfället, då torsken vandrar kan områdena de rör sig på variera ganska kraftigt ibland, och vi vill ha så bra koll på vart de håller hus nu inför att de första gästerna anländer till campen. Vi begav oss till ett stort område där vi bara var och testade snabbt förra veckan, och efter att fått syn på en stor uppsamling med fågel långt ute över 250-300 som väckte vårt intresse, vi begav oss dit och väl på plats så möttes vi av så brutalt massiva stimm av lodda så att ekolodet inte ens läste igenom, 30 meter tjocka stimm från ytan och ner. Vi bestämde oss för att droppa våra jiggar ner strax under stimmet, och det dröjde inte mer än några sekunder innan det började smälla i grejerna.  En stund senare efter att ett gäng fina torskar runt 10 kilo hade blitt landade, får vi syn på ett par valar som gick upp mitt i lodda stimmet. Vid första anblick var vi säkra på att det var vikvalar, men vi andra anblick så inser vi att det rör sig om något mycket större, och när vi för förstagången får syn på en utav de gigantiska stjärtfenorna ett par meter över vattnet, så är det inga tvivel om att det är tre gigantiska knölvalar!

In på eftermiddagen började energin försvinna och vi hade pumpat stora mängder fisk och haft ett fantastiskt fiske, men vi saknade fortfarande den riktigt riktigt stor, området kändes rätt och vi hade tyckte att vi borde få en riktigt stor om vi bara nötte på in i det sista. Helt plötsligt började medelvikten på fisken öka och vi landade ett gäng snabba i 20 kilos klassen, förhoppningarna steg, jag och André var enade om att vi bara skulle ta en stor, och mycket riktigt bugade det på ordentligt för André följt av en rusning som mer påminde om hälleflundra än något annat…

Med mör rygg från en hård dag tryckte André ut den sista energin för att bärga fisken, väl uppe vid båten jublar vi när vi ser den fantastiska torsken som skulle komma till att mäta hela 142 centimeter och väga in på 30 kilo blankt.

Så med detta vill vi säga att vi är SJUKT taggade på att kicka igång säsongen och vi vill hälsa alla kommande gäster välkomna till Nordic Sea Angling och Havøysund 2018!!!

Tight Lines // Douglas Dahlberg, André Starkenberg

Årets första 30+ skrei!!

Dogge med en go skreitorsk!