Storflundror på hög och strålande sol i Havöysund

Efter helgens fiske har förmodligen de flesta en riktigt go solbränna i ansiktet och många härliga fiske historier att berätta. Nu på hösten så samlas stora mängder flundra upp kring grunda flak och vikar, även de stora fiskarna befinner sig på samma områden och när vi funnit fisken har det hänt mycket på korta perioder.

I lördags var vi fyra båtar som begav oss till ett område som levererat bra med fisk föregående veckor, väl på plats låg vattnet spegelblankt och solen stekte på bra, och efter att vi i guidebåten släppt ner våra grejer i vattnet så tog det inte lång tid innan det small… efter 40 minuters fiske kunde vi konstatera att vi hade fångat och återutsatt två riktigt fina fiskar på 150 samt 154 centimeter. PG som tidigare aldrig fångat en hälleflundra samt gör sin första resa hit till nordNorge för att fiska, fick sig en rejäl omgång då det rev iväg ordentligt. Efter ett par tung gung i spöet fattade vi snabbt att han krokat i en fin fisk, ett par rejäla rusningar senare och många droppar svett så lyckades vi landa hans livs första flundra på 150 centimeter!

Övriga båtar i samma vik hade också bra fiske, Nisse i båt 3 öppnade snabbt upp med riktigt stadig fisk på 141 centimeter och glädjen på radion var magisk. Men vad hände sen? glädjen flödade mellan båtarna och innan vi han riktigt fatta vad som pågick borta i båt 3, så hade Nisse nån timma senare landat ytterligare 2 fiskar över 140 centimeter!? Vi kan minst sagt säga att ibland så vet man inte riktigt vad det är som gör skillnaden mellan att fånga fisk eller inte… Uffe som denna dagen guidade 3 gäster som fiskade hos oss bara under en dag, lyckades även dom, en utav gästerna vid namn Petra hade aldrig tidigare fiskat i havet och ville fånga sin livs första flundra. Under tiden rapporterna om stor fisk flödade på radion sög det i på hennes spö och ett ögonblick senare stor hon med ett kraftigt böjt spö och en helt galen flundra i andra ändan som inte hade tänkt att ge upp fighten i första taget. Efter 4 rusningar ner till botten så fick Uffe äntligen fisket till att sammarbeta vid båtkanten och Petra kunde pusta ut, och Petra fick posera med sin livs första flundra på hela 141 centimeter. De två killarna som gästade ihop med Petra blev minst sagt taggade, och när dagen var slut hade alla i båten landat varsin flundra, så denna gång räckte det med en dags fiske för succé.

Under gårdagen gick vi i Guidebåten ut för att fiska torsk, återigen i strålande solsken och näst intill ingen vind alls. Efter ett tags letande hittade vi en stor uppsamling med betesfisk, och mycket riktigt var torsken på plats där under. Men fisket var svårt och efter att ha brutit upp ett gäng fina torskar upp till 7-8 kilo så var gubbarna i guidbåten nöjda och vi begav oss in mot hon och njöt av det underbara vädret.

Nu har viden hittat hit igen och vikar ett par dagar framför oss med 10-12 m/s hård vind att tampas med. Men vi fiskar på i vanlig ordning.

Tight Lines // Dogge, Uffe, Sebbe