Plattvatten och långtur på Vesterålen

Vid ankomst möttes jag av fyra båtlag från Ystad som berättade att de mer än gärna åker på långtur. Redan första dagen var det läge att åka och senare under kvällen checkar jag in en grupp från Holland som också dem är taggade på ett offshore-äventyr. Incheckningen blev klara runt midnatt och i intensivt norrsken lämnar jag ut de sista hyrutrustnigarna.

På bryggan följande morgon kör vi en genomgång av båtar och hur vi landar hälleflundran, vilket skulle visa sig behövas under dagen. På blankvatten går vi ut på ett fantastiskt blankt hav. Vi är snart ute på första positionen och fisken visar sig vara aktiv. Vi fångar våra första torskar för dagen och första stoppet ger ett gäng fisk över 10kg och ett par fina torskar på 16kg för två av båtarna. Lysande start!

Andra stoppet blev V-Berget men här är inte torskarna riktigt i stöten än, så i väntan på det passar vi på att göra några drifter på långakanten. Båtarna ligger tätt intill varandra på långakanten och när vi glider över den så står ganska snart många spön bockade ner till vattenytan. Långorna är råstarka och det är inget snack om vad det är för fisk på kroken. Det landades stora fiskar med ett flertal på över 10-15kg samt några större med toppvikt på hela 23kg!

Våra Holländska fiskare ropar snart att de har hälleflundra på kroken som uppe vid ytan gör en tvärvändning och spurtat ner mot djupet igen. Joos som krokat fisken pumpar upp den igen och Eric sätter snart kroken på andra försöket. En trind flundra på 132cm ligger snart på utsidan av båten, fisken fotas och mäts snabbt innan den återutsätts. En stund senare rapporterar även båten att de synat späckhuggare vid båten. Havet bjuder på sina bästa sidor!

Efter en stund är det dags för platsbyte och denna gången åker vi till några rännor som fullständigt kokade av liv, betesfisk i flera hundra meter och under dessa, ett konstant jagande av större fisk. Vi fick både torsk och storsej under stimmen och ett par långor kunde inte motstå våra jiggar. Tricket var att fiska högre upp en bit under stimmen. I båten som jag guidade ifrån tog vi 4st torskar över 15kg med en topp på 17kg. Det Holländska båtlaget tog flera över 20kg med en topp på 22kg. Det fångades också torsk på staxt under 20kg i en till båt. Ekolodet skvallrade om vilka enorma mängder fisk som styrker här, vi fick fighta stora fiskar och prova på denna fantastiska och unika plats. Vi hoppas hinna med en tur till innan säsongen är över för denna gång.

Dagen efter fiskade vi i tjuriga nordliga vindar och fick kämpa på i kylande vind. Resultatet var inte vad vi hoppats på men efter en tur som dagen innan kunde vi ta det med ro. Igår var vindarna lite med gynnsamma. Några av båtarna nötte flundra och landade några i mindre kaliber. Jag var ute med holländarna och fiskade med lätt utrustning. Vi fångade mycket torsk på grunt vatten och flugfiskade efter sej. Målet var att fånga mycket fisk på lätt utrystning och vi lyckades mycket bra med antalet fisk. Vi stannade till på ”favoriten” en stund innan hemfärd och landade en torsk på 8kg som avslutning.

Idag har det duggregnat och blåst i stort sett hela dagen så vi värmde oss i stugorna och kollade på undervattenfilmer och snackade hälleflundra samtidigt som vi proppade chips. Det holländska båtlaget nötte på och hade ett par känningar av hälle, lite kolja och belönades med en torsk på 16kg i ”lagunen”.

Imorgon hoppas vi på lugna vindar och långtur!