En djuphavsfiskesatning i Risöysundet utan dess like!

Länge har vi blickat mot Eggakantens djup och drömt oss bort, mot drömfiskar utav alla dess slags. Stora fiskar, små fiskar, udda arter, ja allt tänkbart har funnit på näthinnan när man blundat och drömt sig bort. Nu var det läge och första satsningen skulle göras.

Jag, Mats och Jimmy tog guidebåten mot Eggakanten efter att ha preppat tackel, spolat rullar med enorma mängder lina och rekat fiskeplatser. På vägen ut fixade vi betesfisken och väl på plats på den tilltänkta fiskeplatsen visade det sig att grundtoppen vi hade tänkt oss fiska på, inte låg där den låg enligt sjökortet.. Vi började leta runt och bestämde oss tillslut för att prova oss fram.

I första driften fick vi ett gäng lubbar och en långa men det kändes inte rätt. Efter hand sökte vi oss djupare och djupare så nästa släpp blev över 500 meters djup. Efter att ha driftat här ute, spända och laddade för minst lilla pet vevade vi upp och på en av upphängarna satt en blåkäxa, en liten svart haj med minst sagt cool uppsyn. Nytt NSA-rekord och camprekord för Risöysundet då detta är första vi fångar. Några bilder senare fick hajen simma vidare och vi sökte oss vidare.

På nästa djupkant brantade det snabbt ner från 300-400 meter och det kändes riktigt lovande. Nästan omedelbart efter att våra tackel nått botten så fick vi trippelhugg. Mats stånkar i fören att det är tungt och fisken tar bitvis lina från rullen. Både jag och Jimmy svettas och stånkar på med våra fiskar som är snäppet lättare att lyfta men fortfarande rätt mörbultande när ekolodet visar 370 meter..

Trots detta djupet är det envisheten och möjligheten för drömfiskarna som får en att fortsätta och efter en stunds vevande har vi tre granna långor i båten. Mats drog längsta strået, något vi räknat ut sen tidigare då han hade jobbigast att veva upp och han blev mycket nöjd när vågen visade 19 kg på hans långa som blev nytt camprekord. Jag och Jimmy fick nöjda oss med varsin en bit över 10 kg.

Driften går vidare och tacklena betas snabbt om. Fräscht bete är alltid bra och återigen får jag och Jimmy dubbelhugg. Jimmys fisk är återigen tung men tyder på ytterligare en långa medans min fisk är mest tung. På uppvägen trasslar min lina in sig i Mats och vi får lite problem. Sakta men säkert får jag upp mitt tackel och plötsligt bryts ytan av två kungsfiskar varav den ena är riktigt stor. I samma veva som vi reder ut trasslet blir Mats tackel plötsligt tungt och vi känner att det är något som knycker där nere.

Mina kungsfiskar visade sig väga 6,66 kg och 1,8 kg, en grann dubblé och ett nytt PB för mig var ett faktum. Vi anar samtidigt att Mats också har fått kungsfisk och mycket riktigt dyker två riktigt granna fiskar upp till båten efter lite stånk och stön. Bägge Mats fiskar vägde över 5 kg och snittvikten var larvig nu.

Vi la om driften och ett par långor över 10 kg nappade igen innan Mats återigen anande att en kungsfisk satt krokad. Nu var han verkligen på G och drog upp en riktigt stor kungsfisk på 6,56 kg framöver ögonen på mig och Jimmy. Vi skakade på huvudet över snittvikten men släppte glatt ner igen till 400 meter trots värkande rygg och trötta armar.

Driften går vidare och en till kungsfisk på ca 3,5 kg blev landad innan kvällen började ta ut sin rätt. Vi bestämde oss för en sista drift och på mitt spö signalerade ett försiktigt hugg. När cirkelkroken däremot vevades in blev det tungt och det började rysta. Jag anade en större lubb men vevade på och höll hoppet uppe.

Plötsligt bröt en enorm kungsfisk ytan ca 10 meter från båten och vi alla ropade rakt ut! Först när fisken är i båten känner jag en lättnad och när vågen i båten visar 9 kg får jag nästan frossa. Vi fiskar på lite till innan vi bestämmer oss för att sätta kurs mot hamnen för att kontrollväga fisken.

Väl i hamn visar vågen makalösa 9660 g och en längd på 81 cm gör detta till nytt NSA-rekord med en marginal på 640 g. Med en av de allra största kungsfiskarna genom tiderna, fångade på spö och med 8 kungsfiskar, varav 6 st över 5 kg samt 7-8 långor upp till 19 kg och en skojig liten haj kan vi inte summera ihop denna satsning på annat vis än med ordet SUCCÉ!

Erik Axner – Nordic Sea Angling