Lagarbete gav storflundra i Havøysund

Följande historia må låta som värsta fiskeskrönan men som tur är finns allt på film.
Efter frukost på hotellet begav vi oss ut med guidebåten med siktet inställt på flundra på en stabil flundraplats. Vi lägger första driften och efter nån minut i det härliga solskenet bestämmer sig Lars för att ta en kopp kaffe och sätter spöt i spöhållaren. Jag frågar Lars om det är ok om jag tar över 2 minuter medans han njuter av sitt morgonkaffe. Givetvis svarar Lars och jag skickar ned jiggen, en Colafärgad Crazy Daisy 400 gr till botten. Vevar upp någon meter och småjiggar en stund. Smack säger det och jag känner en behaglig tyngd i spöt.
Uppskattar fisken till metern eller en bit strax däröver..
Lars får ta över spöt och fisken tokrusar. I samma veva lyckas Jörgen, Tina och holländaren Leonard få sina linor intrasslade i Lars lina. Jag reder ut situationen tror jag och skär av en lina som visade sig vara den med flundran…
När jag förstod vad jag hade gjort funderade jag allvarligt på att hoppa överbord och försvinna..
Jag intalade mig själv att det var en normal meters fisk och att det skulle snart bli fler.
Ack så fel jag hade.
De övriga fiskar på ett par minuter och sedan ser jag Tina sitta i fören med djupt spöböj.
Jag går fram och assisterar och inser snart att hon har Lars avskurna lina lindad något varv runt jiggen. Efter lite bökande får vi upp Tinas jigg och i samma veva jag får tag i Lars lina släpper hennes jigg och jag slänger den ombord.
Jag börjar dra upp linan för hand och känner snart att fisken sitter kvar!
Så det var bara att sätta hårt mot hårt. Det får bära eller brista tänker jag medans jag lyckas kränga på mig ett par handskar om fisken får för sig att rusa.
Jag känner att jag har övertaget och fortsätter dra in meter för meter.
Ganska snart skymtar vi fisken under båten och det jag bedömer fortfarande att det är en fisk strax över metern. Men den bara växer och växer ju längre upp den kommer.
Så fort den bröt vattenytan satte jag kveitekroken i underkäken och säkrar fisken vid relingen. Kveiten visar sig vara hela 169 cm lång.. Dvs +- 70 kg!
Sjukt är bara förnamnet..
Alla i guidebåten var delaktig på ett eller annat vis. Norrmannen Bent Inge fångade det mesta på film, från krökning till release. Det skall bli oerhört skoj OCH pinsamt att se det hela..
Väl i hamn möttes vi av glatt folk som fångat torsk upp till hela 28,5kg.

Morgondagens väderutsikter ser ännu bättre ut än idag och lovar 3m/s + solsken så merparten av gästerna hänger med på långtur!

Ber om ursäkt för den något amatörmässiga bilden. Var lite skakig på hand av någon anledning.
Bättre bilder på samma fisk kommer i nästa rapport.

Sebastian Hoogers, Ulf Hugsén samt pj Isak & Andreas

Teamwork!