Rock n’ rollfiske på Vesterålen!

Efter senaste långturens succéresultat på Vesterålen var campens gäster taggade till tänderna för nya tag. Väderprognosen var perfekt, 4 m/s och strålande sol. Förutsättningarna kunde inte bli bättre när vi satte kurs ut ur Eidsfjorden mot dagens tilltänkta fiskeplats. På plats hade strömmen precis börjat och ytan som låg spegelblank avslöjade strömstråk och grundflak med ljus sandbotten. Det kändes stekhett och det dröjde inte länge innan första hugget kom. I frivattnet, ca 15 meter ner över 25 meters djup slackade plötsligt linan och i mothugget tog det stopp. De så tydliga ”flundragungen” fortplantade sig genom klingan och sedan var det igång! Rusning på rusning av en ilsken fisk som vägrade ge upp. Tankarna for iväg, vad var det!?

Efter en stund skymtar vi fisken vid båtsidan och kan enkelt säkra flundran med kveitekroken. Måttstocken visar 121 cm. Vilket kraftpaket! Fisken hade bjudit på en fight utöver det vanliga och vi alla i båten trodde nog att den skulle varit närmare det dubbla. Hur som helst en fantastisk start på fisket och flundran fick simma hem igen med en märkning på sig.

I nästa drift hann vi bara lägga ut flötmetet innan det var dags igen och när jag vevade fast cirkelkroken i vad det nu var som huggit över sejen där nere blev det tyngre och tyngre och tyngre.. Ett huvudskak och inget mer. Bara solid tyngd…. Tills det bar iväg för kung och fosterland. Fisken gick under båten och dansen gick mot fören där det krävdes lite akrobatik för att komma runt med det kraftigt böjda spöet. Efter att ha löst den stressfulla situationen på en smidigt sätt var dragkampen igång och fisken följde sakta med mot ytan.. Trodde vi! 7 meter under båten, precis lagom till att vi kunde skymta fisken vände den ner och detta upprepade sig hela 5 gånger med tunga rusningar iväg från båten..

När fisken gled upp mot båtsidan såg vi den vackert marmorerade storflundran i det klara vattnet och säkringen gick galant. Fisken mättes till 142 cm. Läget var perfekt för att ta årets första flundradopp med ursuiten och bilderna i vattnet blir så otroligt läckra med kontrasten av det gröna vattnet. Efter några snabba bilder och märkning så släpptes fisken varsamt tillbaka.
Två drifter och två flundror! Nu var fisket igång!

Vi passerar de andra två båtarna som rapporterar hela 6 st flundror upp till 120 cm på samma tid där merparten förutom nån matfisk fick friheten åter. I driften efter dyker flötet på nytt. Marcus tar upp spöet, krokar och dagens tredje flundra var ett faktum. En 105 cm lång flundra som bjöd Marcus på härlig dans kring båten. Vi är alla chockade över hur starka dom är, nästan onaturligt pigga och kraftfulla. Inte för att klaga, tvärtom så blev fighterna makalöst roliga.

På hemvägen stannar vi till på utkanten av ett grundflak för att leta torsk och direkt fylldes ekolodet med betesfisk och jagande torsk. Under närmaste timmen drog vi torsk och torsk och med flera runt 10 kg och med två granna toppfiskar på 16-17 kg kände vi oss mer än nöjda när vi satte kurs mot campen. I samma område upplevde även ett annat båtlag ett mycket bra torskfisk med liknande toppfisk men desto mer granna matfiskar runt 8-10 kg. Väl i hamn nås vi av informationen att de två båtlag som följde med landade ytterligare flundror med en toppfisk på ca 130 cm samt en rödspätta på 2,3 kg på jigg!

Det blir otroligt spännande att se vad nästa vecka har att erbjuda, då fisket just nu är stekhett på Vesterålen!

Erik Axner, Christian Karlsson, Marcus ”PJ”, Vesterålen