Långtur från Vesterålen gav flundrafeber

I lördags var två båtlag sugna på långtur och ville jaga Hälleflundran. Efter en genomgång av beten, teknik och landning så åkte vi iväg på första långturen för i år i jakten på de stora plattfiskarna. Denna gång åkte ett gäng superladdade Bohuslänningar mot en plats på Lofoten som ligger 25 distans från campen.

Väl där checkade vi driften och provade utsidan av grundområden, fisket hade inte riktigt kommit igång just då men platsen såg riktigt lovande ut. Efter någon timma landar båda båtarna sina första flundror ungefär samtidigt. En under minimåttet och en på 135cm!! Jonathan som var med fick en rejäl kamp på 7 meters djup med sin fisk som tog på en guldig mindre jigg.

Vi fortsätter med våra drifter och hade kontakter kontinuerligt under dagen. På 25 meters djup Högg det för Tomas som fick kämpa ordentligt för att dra upp en fisk som inte ville lämna botten. Tillslut var den uppe i ytan och vi skulle landa en fisk som uppskattningsvis också var i liknande kaliber som Jonathans fisk. Den ville inte ge oss chansen att sätta landningskroken och med några långsamma rullningar i ytan lyckades den kroka av sig. Stolpe ut på säkringen av fisken men vi fick det roligaste vilket är kampen som vi dessutom fick med på en undervattenskamera.

Med stor entusiasm fiskade vi på under dagen och vi gav 100% på hällefisket. De var där och inspekterade och nöp i våra jiggar, det skulle undervattenskameran avslöja för oss på kvällen. Det var många fiskar i området i bra storlek. Det skulle även visa sig på den sista driften då Tomas fick på en fisk i slutminutrarna. Flundran säkrades och vi mätte den till 123cm! Bästa jiggarna för dagen var Cola och Torskfärger i Crazy Daisy 300 samt 400gr, inte konstigt då de betesfiskarna vi såg var stim av småtorsk som flundrorna givetvis smaskar i sig.

I närområdet då? Där har det fångats jagande torskar på grunt vatten upp till 13kg och branterna är det som levererar fisken. Under guidning tidigare i veckan fångade ett gäng från Göteborg nya personbästan med flera fina matfiskar där största torsken vägde 10kg.

Just nu har vi båtar på långtur till samma ställe som sist för att stilla flundrafebern samt några som fiskar av Eidsfjorden. Vi återkommer med rapport senare om hur fisket har gått!

Christian, Erik och Marcus