Tuffa förhållanden uppe i Havøsyund

Att det är mycket vind och tuffa förhållanden i Nordnorge så här års är något man får räkna med men denna veckan har vi verkligen satts på prov! Igår såg vi äntligen en lucka i vädret trots att de lovandes höga vågor så var vi bara tvungna att försöka ta oss ut till skreien!!

Redan innan vi hade lämnat Havöysundet så började vi känna den gamla sjön rulla in. Jag var ytterst tveksam att vi ens skulle kunna komma ut till de bra platserna.. Tillsammans så gick vi i ca 10 knop och en dryg timme senare var vi på plats. De var dyningar mellan 2,5-3 meter med ett par större in emellan.. Här var det säkerhet som var i focus och skulle vi få fiska idag så var det en bonus!
Vi beslutade oss för att söka fisken tillsammans och hela tiden ha koll på varandra, ganska direkt hittade vi fisken och denna gången var de på hugget! Stundtals stod alla i båten och drillade fisk samtidigt! Vi körde på i ett par timmar och två över 20kg kunde senare rapporteras in där den ena var till Andreas på 20,5kg och den andra på 23,5kg till Jon från Hvidovre Sport gänget! De riktigt stora uteblev denna dag, men vi kom ut och vi fick fiskat av oss vilket var dagens mål!
En del av oss fick också skåda när en grupp knölvalar gick förbi där man såg de stora utblåsen tydligt framför den mörka bakgrunden i form av snöoväder. En fascinerande synd och Espen och Claus fick också syn på dessa på riktigt nära håll, Espen beskriver upplevelsen som något utöver det vanliga med drömmande ögon! Mäktiga skapelser!

Vid 16 tiden ser jag en stor front komma in och meddelar detta till samtliga båtar att de ska göra sig redo för hemgång, men som alltid så kommer dessa fronter snabbare än vad man planerat och det blev en tuff färd tillbaks i hamn. Men väl hemma igen så kunde vi konstatera att våran lilla satsning var värd mödan och det kändes tryggt att vi höll ihop då man alltid ska tänka på säkerheten först när man är ute på dessa vatten!

Idag har vi varit på land igen och imorgon kommer det sydliga vindar mellan 10-12m/s så vi får se vart det går att fiska och hur det blir för gästerna under deras sista fiskedag här i Havøysund.
Det är bara hålla tummarna, vädret är något vi tyvärr inte rår för.. Det verkar komma en del dålig vädret framöver också.. Men här uppe kan man bara titta på den dagliga prognosen då dessa ändrar sig från dag till dag.

Låt oss be till vädergudarna så hoppas jag på att leverera mer skreirapporter från Havøysund!

Johan Mikkelsen, Douglas Dahlberg

En bild från gårdagen från Kevins båt med en fin torsk på runt 17-18kg!