Hälleflundror, artfiske och livsnjuteri på Vesterålen

Nu har jag och min praktikant Emanuel under fyra dagar fått komma ut och fiska lite själva på denna fantastiska plats. Fiskeområdena är många och det finns gott om möjligheter att prova olika fisken.

Första fiskepasset hade vi med oss det holländska filmteamet ut halva dagen som skulle filma omgivningen, självklart hade vi laddat båten med både spön och fiskeprylar. Efter att ha filmat fiske under några dagar så kändes det väldigt befriande att få guida upp en hälleflundra till filmteamet i den egna båten. Vi befann oss ut mot öppet hav där vi fiskade in ett område med många sandrännor på djup som passar flundran perfekt. Det blev två flundror totalt och Emanuel stod för dagens andra flundra. I anslutning till detta fann vi en topp som levererade bra med mattorsk där toppfisken var på 11kg.

Under dag två var det bara hälleflundra i sikte, vi valde ut ett område med en sandkant mellan en ö och fastland, ett bra område för flundran. Vi hade en del kontakter och landade några flundror på runt 100cm. På kvällen skulle vår waterwolfkamera avslöja flera spekulanter på våra beten. En större flundra var på våra jiggar och högg väldigt försiktigt innan den spottade ut den. Den här platsen kommer leverera fler fiskar framöver. Vi hade även lite större kolja samt en fin rödspätta som fångades på film på denna plats. Kan även tillägga att vi fick besök av en vikval som passerade båten under sista driften. För att stilla vår nyfikenhet blev det också en tur till Gimsöystraumen för att reka, ett häftigt grunt område med stark tidvattenström. Vi hann bara fiska en kort stund på bra tidvatten men denna plats bara lyser hälleflundra, hit kommer vi köra långturer till!

Dag tre inledde vi med fiske på 200 meter, även om det blåste en del kunde vi fylla en låda med uer med en vikt på runt 1-2kg och ett flertal vittlingar på över kilot. Vi åkte runt och provade ett flertal platser med framgång på samtliga. När vi vevat oss trötta bar det av tillbaka till området med sandrännorna. Under en timma var det väldigt mycket aktivitet med flera hugg och tre landade hälleflundror.

Den sista dagen blåste det upp rejält och vi fick lägga om vår plan att fiska mot öppet hav, vi åkte in i sundet på andra sidan Eidsfjorden där vi var väderskyddade. Det fanns makrill, sej och och kolja på topparna men den här dagen var flundrorna väldigt försiktiga, några torskar fick syna ytan.

Totalt sett landade vi 10st hälleflundror, ett flertal torskar, vitlingar och massa uer under de dagar som vi provfiskade. Vi längtar redan tillbaka ut på vattnet här men nu är båtarna upptagna och vilar inför kommande säsong. När det kommer till boendet kan jag meddela att det är toppklass, en helt sagolik plats designad för livsnjuteri!

Välkomna till Vesterålen!

Christian och Emanuel

Christian tog en koljatuggare innan vikvalen patrullerade fiskeplatsen

Emanuel provar Uerfisket och tog en med schysst teckning

En gäddfiskare får känna på kraften av Hälleflundran!

Det var helt fullt med torsk på den grunda toppen

Flundran som bara smakade på jiggen

Även andra fiskjägare tar en paus när mörkret faller