Ännu en 2-meters hälleflundra landad och storsej på popper!!! Å – Lofoten

Denna säsong kommer antagligen gå till historia när vi ser på antal stora hälleflundror som landas. De tidigare åren brukar vi snitta kanske en hälleflundra över 2 meter och någon strax under per säsong, per destination! Men i år fortsätter vi landa dessa drömfiskar – om det beror på att det är fler stora hälleflundror än tidigare år eller om det är vi som har blivit skickligare på att finna dem låter jag va osagt!

Vi inledde första dagen med att åka ner och mata havsörnarna för att sedan fortsätta fiska upp lite betesfisk. Efter att ha upplevt havsörnarna på nära håll så får vi helt plötsligt besök av en liten vikval som kom upp ett par meter från båten. Vilken start, och då hade vi inte ens börjat fiska! Resten av dagen blev en kombo av trolling efter storsej samt flundranötande. Vi lyckades landa 3 stycken under första dagen med en topp på 137cm till Johan! Nikolaj som körde guidebåten rapporterade också om en flundra till Joakim på 140cm och inte långt efter så hade Erik Axner guidat upp en på 138cm! Därefter blev det storsej och som alltid så levererade Platypus vobblern storsej efter storsej! Snacka om att bocka av allt på första dagen!

Dag 2, Det vore dumt att ändra ett vinnande koncept så vi körde helt enkelt en repris på dag 1, vi såg dock inte vikvalen denna dag men fisken som fångades var större! Gösta inleder dagen med en söt flundra på 58cm, sedan small det på rejält på mitt spö riggad med makrill. Nu fick jag verkligen testa på både spö och rulle som jag testfiskar och ännu en gång får jag säga att spöt är helt otroligt skönt! Ett Westin W4 Boat som släpps 2017. Lägg det på minnet! Nya Maxellrullen fick också bekänna färg och med sin mjuka broms var det en fröjd att drilla upp en hälleflundra som mättest till hela 161cm vilket motsvarar en vikt på nästa 60kg!
Vi lägger om driften och när jag ber alla att veva upp för ytterligare en ny drift så känner jag halvvägs upp hur det är nått som bet i makrillen. Jag stannar till och undrar va det va, inget mer känns så jag vevar upp ytterligare 10 meter och är nu ca 15 meter under båten och så gör jag ett snabbt stopp ifall det var någon flundra som hängde med.. Och jag hinner knappt stanna förrän det smäller i med en sån kraft att jag knappt hinner frikoppla rullen.. Linan sprutar ut och jag som fiskar med cirkel krok får bara vänta, fisken stannar, vänder fisken och när jag känner hur den går andra gången så vevar jag in kroken perfekt i mungipan på fisken och sedan får gästen Johan äran att fortsätta fighten! Tillslut lyckas vi säkra flundran som mättes till 145cm! Succé!!
Inte långt efter hör vi att Joakim i guidebåten drillar stort igen och en stund senare får vi höra att den mättest till 151cm! Helt galet! Vi som bara hade fångat fiskar under och över våra satta gränser för matfisk hade fortfarande backarna tomma trots det fantastiska fisket men som på beställning så lurar gästen Johan upp en perfekt matfisk på 102cm – dagens fjärde flundra i båten! Dag 2 avslutades sedan med popperfiske efter storsej, hela ytan bröts av jagande storsej och det räckte med att man kastade ut poppern och lät den ligga på ytan så small det! Fisk upp till 15 kg fångades på detta sätt och det blev en kanon avslutning på dag 2!
Igår (lördags) Kom dock drömfisken runt 2 meter! Anders och Erik (Far och son) som tidigare i veckan inte fått någon flundra samt har sin första resa till Nordnorge lyckades under lördagsmorgen att kroka på något riktigt STORT! Det tog dom hela 2 timmar att få upp denna madame från djupet och trots deras ringa erfarenhet kring landning av hälleflundror så lyckades de placera kveitekroken helt perfekt i underkäken och lyckan var total!! Tyvärr hade de ingen tumstock i båten då denna hade gått sönder, men efter ett par försök med huggkroken så hade de en ungefärlig längd på 2-meter!!! Och ser man på bilderna så verkar det stämma rätt bra!! En fantastisk fisk som det sent lär glömma!! Självklart fick samtliga stora fiskar friheten åter!!

Johan Mikkelsen, Nikolaj Hjort

Denna resa var Eriks 18-årspresent av sin far, jag tror han är rätt nöjd efter den här drömfisken på 2-meter!

Selfie på far, son och 2-meters flundran

Johan med sin livs första hälleflundra på 137cm! Rätt bra start på veckan!

Björn med en fin flundra!

Gösta kan han också!

Guiden Johan Mikkelsen med sin 161cm flundra under andra dagens fiske!

Gänget med 145cm flundran!