230cm Hälleflundra och mycket, mycket mer här i Å, Lofoten!!!

Ni har säkert inte missat den gigantiska hälleflundran som fångades i lördags på vår camp Å här i Lofoten?! Var sig om ni har eller inte så kommer story här:

Veckan har varit en riktig blåsig, regnig och allmänt tuff vecka för våra gäster. Mycket av tiden har vi legat och krigat i vågorna utanför campen. Men så fort vi fick chansen i lördags så kämpade vi oss ner till sydspetesen av Lofoten. Först tänkte vi testa storsejen i strömmen där jag möter upp båt 7. Tyvärr kunde vi ganska snabbt konstatera att det är för farligt att ligga här och fiska så vi bestämmer oss för att fortsätta till några andra intressanta flundraplatser där båt 7 redan hade fått 3 flundror tidigare under dagen. Väl nere så hör vi att de landar ytterligare en flundra runt metern. Vi nöter på trots regn och vind.. Tillslut hör jag från båt 7 igen att de precis har säkrat en STOR flundra!! Jag som inte ligger långt ifrån ber mina gäster att veva upp och sätta full spätta bort. När vi närmar oss ser vi en fisk som utan tvekan faller in i kategorin MONSTERFISK! Jag hoppar över och möter en kille med knallröda kinder och ett leende som sträckte sig från öra till öra!! Jag gratulerar Fredde till drömfisken och vi mäter den ännu en gång för att fastställa längden i den skumpiga sjön. Tillslut har vi den – 230cm!! Vi kollar hälleflundratabellen och får en uppskattad vikt på 168,6 kg! Sedan kollar jag på fisken och ser hur buken buktar utåt likt en höggravid kvinna.. Vi slår fast att den här väger minst 170kg utan att behöver överdriva. Fisken högg på en Crazy Daizy 400gr i färg ”Robo Cod” riggad med Curly Tail från Westin-Fishing. De beräknade fighten till 5-15min – de andra hann precis veva upp sina spön och göra sig redo med kveitekroken när de fick syn på flundran! Jari Saarinen stod redo med en viss nervositet inför landningsögonblicket, men kroken sätts perfekt i underkäken och succén var ett faktum!! Fredde’s Dynamic Boat 20-30 lbs fick verkligen bekänna färg när han maxade utrustningen för att lyckas få upp den så här snabbt! Värt att tillägga är att Fredde gör ca 2-3 fiskeresor om året till våra camper och har verkligen snöat in sig på just hälleflundrafisket, så inte nog med att det är många timmar bakom den här fisken utan en stor portion ”Try & error” innan han lyckas hitta medicinen. I lördags den 14 maj så hände det som han länge drömt om! Efter fotografering så märkte jag flundran med en ID-tag i forskningssyfte och sedan fulländade vi upplevelsen med att se henne simma ner i djupet igen! Förhoppningsvis är det inte sista gång vi ser denna madame, på återseende!!!

Både jag och mina kära kollegor på Nordic Sea Angling vill passa på att GRATULERA Fredrik Näslund till en av de största hälleflundrorna som någonsin har fångats i Nordic Sea Anglings historia!

Nu till de övriga fisket: Båt 5 lyckades även de landa 5 hälleflundror i lördags med största på 128cm vilket också är ett kanonfiske! I söndags hade vi också vår första dag med lite bättre väder dock med vindar mellan 6-7m/s. Men vi kämpade oss ut till yttersidan Lofoten med siktet inställt på lite torskfiske. Tyvärr var tajmingen fel med tidvattnet så fisket upplevdes som ganska svårt men ett gäng torskar runt 15 kg landades och vissa båtlag fick också uppleva grymt sejfiske med toppar uppemot 14kg! Själv så skulle jag guide 3 sköna lirare som bara hade bokat 2 dagars guidning då det var deras första fiskeresa till Nordnorge. Tyvärr var tajming så dålig att dessa två dagar hade vi extremt dåligt väder men med en lovande väderleksrapport så fick jag övertalat dom att köpa nya flygbiljetter för att kunna få en heldag med fint väder! De var ganska lättövertalade och det visa sig bli succé! Vi fångade torsk upp till 15 kg, sej upp till 9 kg samt en flundra på 110cm samt en på hela 128cm! Snacka om att checka av allt på en dag!

Idag har vi stabila 12m/s från SV och regn, även i morgon kommer vara rätt tufft, men det ser lovande ut framöver och så fort vi kommer ut verkar storfångsterna rulla in!!

Varmt välkommen till Å i Loften, där ALLT kan hända!!!

Johan Mikkelsen

Fredrik Näslund med 230cm hälleflundran!

Havsörn utanför hamnen i Å.

128cm Pure Teamwork!

Anders med sin livs första flundra på 110cm!

15kg torsk till Jimmy!

Rätt nöjd kille!!