Kom till Å i April och du ska få uppleva ALLT! – 26kg torsk, 148cm flundra och totalt 6 landade under sista dagen!

Många tänker att April är en månad där skreien är borta och sommarsäsongen inte har dragit igång. Jag skulle vilja vända på det. I April kan du få uppleva både skrei men ändå uppleva ett fantastiskt flundrafiske och mängder av storsej! En bra period för att få uppleva ett bra allroundfiske helt enkelt!

I måndags åkte vi ut på yttersidan Lofoten och började nöta hälleflundra, men det var riktigt trögt till en början men tillslut lyckas vi lura upp en fin 105cm och inte långt efter en liten fin 70cm. Sedan föreslog jag att vi skulle ut och testa på torskfisket och slipa på deras nuvarande torskrekord som låg på 8,5kg respektive 8,7kg. Omedelbart när vi kommer ut så ser vi hur torskarna likt projektiler mötte våra jiggar som var påväg ner till dom. Många gånger hann vi inte ens nå bottnen förrän en hungrig torsk hade svalt våra jiggar. Ganska snabbt hade de nu putsat på sitt rekord till 13-14kg. De flesta torskarna vi fick var också skreitorsk. Istället för att fortsätta dra torsk på torsk så tänkte jag tillbaka på skreisäsongen på Sørøya, hur gjorde vi där för att lyckas komma åt den stora torsken?! Svaret var – färre krokar, större jiggar och sänka tempot på hur du fiskade samt att inte göra mothugg på allt du kände. Jag sätter på en Big Bob 480gr i färg Blue Glamour och skickar ner den. Jag känner hur de små torskarna kastar sig över jiggen och biter frenetiskt på stjärten. Jag väntar med mothugg, och hoppas det ska komma en större fisk som kan sluka hela jiggen. Inte långt efter känner jag det typiska tyngden och jag svarar med mothugg – tunggung följt av en rusning! Vi spekulerar om det kan va en hälleflundra men nejdå, det var bara en STOR SKREI!

Upp kommer den största skrei som mina gäster någonsin har skådat. Vi förbereder allt med vågsäck, kamera, måttstock och sedan föser jag in den i båten. Den är tung men den är framförallt väldigt lång – hela 142cm med sina ”ynka” 26 kilo – med en sån längd hade den vägt långt över 30 kg om den hade fångats innan den hade lekt. Oavsett en fantastisk fångst!
Jag berättar nu ingående om tekniken, vi byter ut deras jiggar mot de största jiggarna de hade i boxen, vi tar bort stingerkrok och släpper ner på nytt under samma drift. De känner småtorsken men helt plötsligt står även Henke med tunggung och strax efter även Håkan. Upp kommer två riktigt fina skreitorskar med fin kondition på 18- respektive 19kg! Det är sånna här dagar som det är extra kul att vara guide – när teorin bekräftas redan efter första släppet!

Vi summerar ihop veckans resultat och inser snabbt att vi har haft en grym vecka, gästerna hade fått uppleva storsejen, torskrace med fina toppfiskar och bägge två hade fått flera hälleflundror var. Det ända vi saknade nu var en stor hälleflundra. Så planen var given när vi lämnade hamnen under sista fiskepasset – Idag lägger vi all tid på lura upp en stor hälleflundra!
Vi fiskar upp betesfisk under tidvattenvändningen och sedan börjar nötandet. Jag hade gjort tydligt för dom att vi kanske inte kommer få någon eller i alla fall inte få många men vi ökar chanserna på att få en stor. Det visa sig att jag skulle ha fel, vi fick både många och stora!

Henke som varit tidigare Flundrakung under veckan börjar med att kroka på en flundra som gav en rejäl fight, när den börjar närma sig ytan ser vi att den har en gul märkningstag vid fenstrålen – Den här fisken är märkt!! Inte nog med att den är märkt utan det var jag själv som märkte den för ca ett halvår sedan. Detta var första gången jag någonsin hade fått en egenmärkt flundra i båten! Den hade vuxit 5 cm under vinterperioden och var i kanon kondition! Inte nog med att det är min första fångade märkta flundra utan det blev också den första märkta flundran som fick simma vidare igen med samma märke! På återseende amigo!

Sedan kom hugget med stort H, denna gången är det Håkan som står med tunggung!
Efter en hård fight lyckas vi säkra veckans största fisk som mättes till 130cm och målet att fånga en storflundra hade vi nu avklarat men varför nöja sig där! Inte långt efter så står Håkan igen med tunggung, denna gången var det mest tungt, inte de där snabba rusningarna som vi var vana vid. Jag berättade att det här är typiskt för storflundra! Med skakiga armar lyckas han bända upp flundran som jag sedan säkrar vid sidan av båten. Lyckan är total! Fisken var 148cm och Håkan tar nu över tronen som Flundrakung! Totalt fångade vi 6 flundror under sista passet i våran båt där samtliga flundror märktes och släpptes tillbaka!

Varmt välkomna till Å – min favoritplats för ett fantastiskt allroundfiske!

Johan Mikkelsen

Dubbelhugget med 19 respektive 18kg!

26kg fördelat på 142cm tagen på en Big Bob 480gr från Westin-Fishing

Gissa vem som blev veckans Flundrakung?!

Inleder med denna på 130cm!! SEGER till Håkan!

Håkan med sin livs fisk - 148cm catch, tag and release!

115cm - Håkan lever upp till sitt nya namn - Flundrakungen!