Makalöst torskrace på nordsidan av Nappstraumen!

Ytan låg som en spegel när vi åkte ut mot nordsidan och solen gassade i ansiktet. Dyningen var låg och strömstråken syntes på ytan när vi anlände till fiskeplatsen. Det kändes hett och ganska direkt fick vi fyra snabba torskar i fin matstorlek samt en mindre havskatt på första driften. Sen brakade det lös fullständigt och torskarna löpte amok! Ekolodet fylldes med stora streck av fina torskar som jagade vilt i frivattnet och huggen avlöste varandra. De italienska gästerna som jag hade i båten jublade när den ena granna torsken efter den andra kom till ytan.

Fisket blev bara bättre och bättre för varje minut och tillslut var det så intensivt att jiggarna omöjligt hann sjunka till botten innan linan stoppade av att en hungrig torsk satt tänderna i gummit. Snittstorleken bara ökade och ökade och i slutet var det endast fisk mellan 10-17 kg som nappade.. En galen snittvikt faktiskt och man kunde inte göra annat än att skratta ikapp med gästerna.

Periodsvis försökte vi upprepade gånger att ställa spöet i spöhållaren medans vi skulle fotografera men blev alltid avbrutna av en spötopp som ivrigt studsade ner mot vattenytan och spöet stod i en djup båge, fisken högg alltså när jiggarna stod helt stilla. Som pricken över i:et drog Mario till med en riktig kluns och fick en grov torsk på hela 24 kg i grymt fin kondition! Nu var fisket så pass bra att gästerna inte längre orkade fiska utan blickade bara ut över havet och ringde sina vänner där hemma för att berätta vad de just fick uppleva! Vilken avslutning på veckan det blev och gästerna är minst sagt nöjda då de åkte hit för att uppleva ett riktigt bra torskfiske, snacka om jackpot!

Erik Axner – Nappstraumen