Mystiska hugg på betesfisk förbryllar.. Haj?

Under ett par fisketurer med inriktning på hälleflundra har vi nu upplevt ett par märkliga hugg som satt grillor i huvudet om vad som har nappat. Man kan alltid gissa och i bägge fallen så lutar det åt att en sillhaj har huggit över betesfisken..

Det ena hugget kom under helgen nere vid Å på ny betesfisk som inte haft något hugg på förrän det kom ett snabbt och stötigt hugg i uppvevet på en antitwist. Fisken som högg släppte omedelbart sejen och när vi tog i den i båten var det ett kliniskt rakt snitt rakt genom sejen (Se översta bilden) och både djupet på bettet samt hur rakt och jämnt snittet är tyder på en fisk med väldigt vassa tänder. Krokarna satt som normalt i betesfisken så frågan är vad det var..

Det andra skedde idag, på nordsidan av Nappstraumen på ett flötmetad makrill. Makrillen hängde i mellanvattnet över ca 70 meters upp och med avdrift och ström borde den har dinglat på runt 40-50 meter när flötet guppade till lite grann.. Flötet löste aldrig ut utan guppade till några gånger och började sakta gå under. Makrillen var tacklad med en cirkelkrok och när tyngden kändes i spöet och linan spändes upp blev det för ett kort ögonblick tungt i spöet innan allt lättade och fisken var borta. När tacklet vevades upp återstod endast ett huvud av makrillen kvar och resten var som bortblåst. Ryggraden var helt av och allt såg ut att ha gått av mot något väldigt vasst.

Vad som högg på bägge betesfiskarna får vi aldrig veta men bara tanken på vad som finns i havet gör det otroligt spännande och nästa gång kanske den sitter där?

Erik Axner – Nappstraumen

Sejen med det vassa snittet rakt igenom

Den avkapade makrillen..