Sejrace bland måsdyk och strömvirvlar i Å

Efter att lördagen till stora delar blåste inne med endast ett undantag för lite pillemete i närområdet som i och för sig gav några platta med både röda prickar och utan samt en mindre havskatt mojnade äntligen vinden och vid lunchtid lämnade vi hamnen och inledde med några drifter norr om Moskenesstraumen i väntan på rätt strömförhållanden. Några torskar nappade ivrigt på makrillar fiskade med antitwist innan himlen fylldes av skränande fåglar som dök om varannat rakt ner i strömvirvlarna! I mitten av flocken av måsar seglade två majestätiska havsörnar i jakt på föda och bägge två norpade rätt fort varsin fisk och flög mot berget. När våra jiggar simmade genom strömmen blev de genast attackerade av våldsamma storsejar och spöböjen avlöste varandra mellan båtarna och många glada rop och skratt utbröt, inte minst för norrmännen som drog toppfisken på hela 18,2 kg och även sej på runt 10 på popper!

I Båt 5 gjorde vi senare ett försök på lite flundra och fick ganska snart flera hugg och kunde tillslut landa en på 101 cm som även den gapade över en makrill!
Imorgon väntar finväder och många båtar tar nog tillfället i akt att prova utsidan av Lofoten!

Erik Axner och Johan Mikkelsen – Å