En dagstur på Å var allt som behövdes!

I lördags kom två gamla vänner från gymnasietiden som var och turistade i Lofoten tillsammans med Josefin och hennes far Mikael Söderberg. Självklart ville de uppleva havsfisket under en dag innan de skulle resa vidare. Å blev destinationen där allt kan hända!

Vi börjar dagen med att gå ner till det lokala bageriet i Å där vi köpte nybakat Focaccia med soltorkade tomater på som sedan fick avnjutas med en kopp svenskt kaffe och lite nybakta kanelbullar. Dagen kunde inte startats bättre och när vi glider ut från hamnen möts vi av ett stilla hav och en värmande sol. Jag styr båten mot norrsidan i förhoppning om att pricka både torsken, sejen och hälleflundran och kanske till och med få se några späckhuggare. Så lät planen, men tyvärr så var det alldeles för dålig drift så fisket gick ingen vidare men vi njöt av det fantastiska vädret i bar överkropp och när klockan närmade sig femtiden så åkte vi tillbaks till strömmen där båt 2 hade rapporterat om 6 landade hälleflundror på kort tid där största mättes till 142cm!!!

Inte långt efter smäller det tag i mitt spö där jag hade riggat mitt Westin Anti Twist rigg med en stor cirkelkrok och makrill. Jag vevar in kroken och känner att den sätter sig perfekt. Några sekunder senare så smäller det i Marcus spö och vi står nu samtidigt med tunggung. Men Marcus hade råkat dra i maxbroms så när fisken skulle dra så höll han på att åka efter, jag skriker SÄNK BROMSEN! I ren panik drar han bromsspaken bakåt men gör det alldeles för hårt och lyckas frikoppla rullen, detta leder till lintrassel följt av ett linbrott… Jaja.. så kan det gå.. Jag får upp min flundra till ytan som sedan vänder ner i djupet igen. Jag låter Marcus drilla sista biten och tillslut lyckas vi landa en fin flundra på 128cm tillsammans!

Vi lägger om driften och denna gången är det Josefin som lyckas lura hälleflundran till hugg. En hård fight senare lyckas vi landa hennes första hälleflundra som mättes till hela 124cm och tog på en Westin Crazy Daizyi 400gr i färg Fancy Cola riggat med Curly Tail. Att Marcus var mäktigt avundsjuk på sin flickvän gick inte att missta på men ack så stolt! Inte dåligt för att vara hennes första havsfiske i Norge någonsin!

Succén var ett faktum och vi kände oss redan nöjda med dagen. Trots det bestämde vi oss för att vänta in kvällsfisket efter storsejen och när klockan var runt åtta på kvällen så lyckades Micke få en fin sej på 13 kg och Marcus en torsk på 14 kg som bonusfångst! När detta var gjort så tackade vi för oss och åkte hem med stora leenden på våra läppar. Vilken fantastisk dag, det ända som saknades var späckhuggarna, men det får bli till nästa gång.

Det var också flera båtlag som hade fått fina hälleflundror runt Moskenesstraumen denna dag så det känns lovande för det kommande fisket!

Stay tuned!

Johan Mikkelsen

Josefine med drömfisken i sin famn!

Lycka!

Dagens torsk!

128cm