162cm samt 163cm hälleflundra på flötmete – Storskalltaren, Sørøya!

Det legendariska grundflaket Storskalltaren levererade ett fantastiskt fiske!

De tidigare passen i år så har fisket varit relativt trögt men igår kunde man fyllt båten med torsk om man velat och antalet hälleflundror som landades har jag inte siffran på men VHF:n gick varm på flundrarapporter, kontakter och större fiskar som tappats.

Men det var tydligt vilken metod som var hetast under dagen, nämligen flötmete efter hälleflundra! Riggen bestod ut av ett flöte med flytkraft på ca 200-300 gr. en pilk som tyngd på 250gr samt en stor cirkelkrok. Sedan var det bara att sänka ner betesfisken så att den låg ca 5 meter över bottnen och invänta hugget.

Det var också den här metoden som vår praktikant Rikard Bergling fick sitt nya personbästa på, närmare bestämt 162cm märkt och återutsatt igen! En drömfisk som Rikard knappt hade vågat hoppats på, men som nu blev verklighet! Hans leende har fortfarande inte bleknat för en sekund. Här kommer Rikards berättelse om sin drömfisk:

-Vart ska man börja, det kändes som att man hade krokat hela Norge men strax efter jag satt mothugget så gjorde den en härlig rusning och jag förstod att jag hade min drömfisk på kroken. Den gjorde några rusningar under fighten och drog ända ner till botten. Jag kände mig ganska hjälplös i denna situation och väldigt nervös inför landningen så jag bad gästerna i båten att ropa på Johan över radion och be han komma över för att hjälpa mig landa denna fantastiska fisk. Men efter 5-10 minuter så bryter den ytan och den är STOR, Johan och gänget i guidebåten kommer precis till båten efter jag har landat den själv och gör ett glädjerop för att jag har lyckat fånga en så fantastisk fisk! Jag skakar av så mycket adrenalin och glädje och kan knappt fatta att det är sant när den ligger bredvid båten. Johan hoppar över till våran båt och hjälper till med de sista detaljerna och sedan blir det massa kort på flundra och hela gänget i båt 5. Efter detta får den sin frihet åter och simmar lugnt ner till djupet igen och en härligare känsla kommer jag nog inte få uppleva på länge.

När vi hade lämnat Båt 5 och beundrat Rikards hälleflundra så fortsatte vi fisket och denna gången var det vår tur, vi lyckades landa 3 hälleflundror där samtliga var tagna på just flötmete! Och jag skulle verkligen vilja slå ett slag för CIRKELKROK! Än så länge i båten har metoden varit 100% vid krokningstillfället. Och då sitter kroken alltid klockrent i mungipan och man slipper att skada fisken i onödan under ev. felkrokningar.

Första flundran var en fin fisk på 105cm till Roger, nästa på 97cm till Conny som också blev hans första hälleflundra! Men värst av alla var Marcus Nordström som lyckades landa en drömfisk på hela 163cm, även denna fantastiska fisk var hans första hälleflundra! En magisk upplevelse där det traditionella hälleflundrabadet var givet! Efter en liten fotosession samt en märkning av flundran så fick den simma tillbaks till djupet igen!

De rapporterades också om en annan 50kg+ fisk som tyvärr tappades vid båtkanten samt andra kontakter med storflundran där de gick vinnande ur kampen.
Båt 3, fick också uppleva ett race med både torskar i 10-15 kilos klassen samt storsej med topp runt 10kg!

Även i Ralphs båt lyckades de få en riktig fin flundra på 130cm+, och det bästa av allt var att det var Lotta Forsvik som aldrig tidigare har fiskat som lyckades lura upp den. Självklart var det också ”chockrosa” jiggen som var tricket! Sedan att hon fick torsk på 15 kg gjorde ju inte dagen sämre!

Jag säger bara Storskalltaren, platsen där allt kan hända!

Johan Mikkelsen, Rikard PJ Bergling

Praktikant Rikard Bergling med sin drömfisk på 162cm tagen på flötmete! <br />”Catch, Tag & Release”” /></p>
<p><img decoding=

Märkning av hälleflundran

Dagens toppfisk gick till Marcus Nordström, 163cm tagen på flötmete! 

”Catch, Tag, Swim, Release!” /></p>
<p><img decoding=

Emil Jonsson med en fin Långa

Conny med långan!

Connys första hälleflundra tagen på flötmete, 97cm!

Succé!

Dagens första hälleflundra gick till Roger Lindberg på 105cm, även denna på flötmete!

Lotta Forsvik med en 130cm+ flundra! Det gäller att visa gubbarna hur det går till!