Storskalltaren levererar hälleflundror och torskar över 20kg, samt ett nytt årsbästa – Sørøya

Ja nu njuter vi verkligen här på Sørøya, solsken, värme och ett lugnt hav!

I Lördags drog guidebåten tillsammans med Norrmännen ut till Storskalltaren, det är ju trots allt ett legendariskt plats där många storfångster fångas varje år. Redan under de första drifterna rapporteras kveite och inte långt efter hör jag hur ena båten landade en torsk på 22kg! Vi i guidebåten nöter på utan resultat, och som guide börjar man fundera på vad man gör för fel men fortsätter likt förbannat i tron om att det ska hända.. Och skam den som ger sig, tillslut händer det, Raymond som tog sin livs första hälleflundra på 154cm i fredags står nu med ett tungt spöböj ännu en gång. Jag kan ganska snabbt konstatera att det här är också en STOR fisk!

En brutal fight senare så kommer det upp en ladugårdsdörr från djupet och jag sätter kveitekroken perfekt i underkäken. Nu börjar den klassiska ”kveitedansen” men efter några sekunder senare så har vi kontroll på läget och inser att han har slagit personbästa igen!
Hälleflundra mättes till 157cm och var i en riktigt bra kondition! Vi tar några snabba foton innan vi njuter av att se den simma ner i djupet igen!

Men dagen slutar inte där och inte heller gjorde Raymond. Efter ett par timmar med trögt fiske så började det strömma på igen. Vi lägger en drift ganska nära en topp och driftar ut på ett flak på 35 meter. Vid sidan av oss ligger Vilhelm Skilhagen och gänget. Vi ligger så nära så att vi utbyter några ord om dagens fiske, vad vi bör göra för att hitta fisken osv.. Mitt i samtalet så står Raymond (nu även kallad ”Halibutking”) med ännu en rulle som sprutar ut lina.. Ingen tvivel om att det är dags igen! Raymond som vid det här laget är varm i kläderna lyckas tvinga upp flundran rätt fort trots att spöt visar att det är något stort på andra sidan linan.

När jag sätter kveitekroken så jublas det i båten igen och alla bara skrattar av vilken tur Raymond har som lyckas ta alla stora flundror själv. Denna gången var det extra roligt för hans båtkamrat Norbert hade bytt spö med Raymond för att han hade tappat tro på sina egna saker. Och det var just Norberts spö som Raymond lyckades ta den sista flundran på, den mättes till 138cm! Även denna fick simma tillbaka till djupet igen efter en snabb fotosession.

Vi fick också en del torsk med topp på 20,2kg även den till Raymond så klart.

Norrmännen rapporterade också om Sej på 13 kg och ett gäng hälleflundror med största på 15,8kg. Och på vägen hem så gjorde de ett stopp på Uer och fick hela 10st Kungsfiskar över 5kg!!! Respekt!

Laholmarn rapporterar också om ett nytt årsbästa på Lubb på hela 14,2kg! samt Uer på 5,4kg!

De båtar som valde att fiska i närområdet berättade också om en fantastiskt dag med gott torskfiske på eftermiddagen. Med andra ord, ännu en kanon dag på Sørøya!

Johan Mikkelsen, Rikard PJ Bergling

Raymond with his 157cm Halibut C&R

Close up

20,2kg till Raymond

138 cm