Hälleflundra på Sørøya samt en ovanlig art landad på 27kg!!!

Långtur, långtur, långtur! Ja så lyder mina besked till alla gäster på campen under denna veckan. Det vilar ett lugn över havet och värmen får en att verkligen njuta av sommaren!

Igår söndag åkte vi i guidebåten tillsammans med båt 5 till Galtefjord för lite flundrajakt men trots att väderleksrapporten lovar 6-7 m/s från NO så låg det helt bleke inne i fjorden. Vi testade då lite bônnetrolling där vi endast hade en del kontakter men ingen som riktigt ville bita. Efter någon timmes nötande så ser vi hur vinden börjar smyga sig in i fjorden och äntligen kunde vi lägga en vanlig flundra drift. Och det dröjde inte länge förrän Johannes står med fint spöböj följt av en häftig rusning men tyvärr så går flundran vinnandes ut från fighten. Däremot hade Johannes en GoPro riggat på linan, så det ska bli intressant att se filmmaterialet, hur stor var den, varför lossna den osv?! Riktigt spännande!

Nu visste vi i alla fall att flundrorna var på gång. Sedan ser jag hur mitt flöte dyker, jag avvaktar några sekunder för att sedan strama upp linan. Fisken krokas och nu var det min tur att drilla flundra. Praktikanten Rikard Bergling var med i båten så han fick en lysande chans att träna in landningstekninken. Första försöket gick inte så bra så fisken fick chans att simma ner till djupet igen. Andra gången gick det bättre och vi kunde nu mäta fisken till 125cm, märkt och återutsatt igen! Den föll för en liten sej, riggad med en stor cirkelkrok som satt helt perfekt i mungipan på flundran. Helt klart ett skonsammare sätt att fiska på för att minimera risken för felkrokning.

Innan jag hinner lägga om driften står nu Norbert med spöböj, änligen! Norbert var den enda i båten som inte hade fått någon flundra men nu var det dags! Hälleflundran landades och mättes till 87cm så denna tog dem för de kulinariska upplevelsen. Sedan försvann vinden igen och vi bestämde oss för att lämna Galtefjord.

Båt 5 rapporterade också om flera kontakter och en liten hälleflundra landad. Vi bestämmer oss för att ladda batterierna för morgondagens fiske istället. Trots dåliga förhållanden så får man ändå anse att dagen blev lyckad där målet var att Norbert skulle få en hälleflundra, nu hade nämligen alla i båten fått!

I skrivande stund fick jag en spännande rapport från Audun Skjølberg som hade lånat en jigg från guidebåten i morse och sedan lyckats få en ovanlig art på 27kg som också blir ett nytt NSA-årsbästa! Mer info och bilder om denna fisk kommer ikväll!

Storfiskens Rike!

Johan Mikkelsen, Rikard PJ Bergling