Äntligen kom vi ut på Sørøya med strålande resultat som följ!

Veckans gäster på Sørøya har verkligen haft otur med vädret då det har varit inblåsta de tre första dagarna. Vi har då vandrat på fjället, fiskat i sjöarna och försökt hitta på annat undertiden som gässen dansade på havet. Men äntligen gav sig den hårda västliga vinden och på söndag förmiddag kunde vi glida ut på riktigt havsfiske. Till en början var det mycket gammal sjö men för varje timme som gick så la sig havet och framemot kvällen så blev det riktigt fint. Vi i guidebåten började dagen med lite havskattfiske i närområdet för att invänta ett lugnare hav innan det var dags för torskfiske. Vi testade inne i Finnkoneviken utan resultat tills plötsligt Rikard står med spöböj och upp kommer dagens första fisk, en hälleflundra! Den kunde nästan misstas som en rödspätta med sina 57cm men ack en flundra! Märkt och återutsatt så fortsatt vi vårt havskattfiske. Vi går ut på en topp och denna gången står Fredrik med spöböj, även denna gången knycker det lite för mycket för att vara en havskatt och helt riktigt, dagens andra hälleflundra är landad. 70cm märkt och återutsatt!
Inte långt efter står Erik med ett rejält tunggung men tyvärr så går fisken vinnande ur kampen och vi alla konstaterar att det där var en bättre fisk…

Vi går tillbaka mot Sørvær och lyckas tillslut lura upp en liten havskatt därefter körde vi i land en sjösjuka sedan riggade vi om för torskfiske!

De andra båtarna låg redan ute vid Runningen och hade fin genomsnittsvikt mellan 12-15kg på torskarna och vi börjar genast bända torsk från 120 meters djup! Erik sätter ribban med en grann torsk på 18kg, en drömfisk för Erik! Men inte långt efter svarar Martin med en torsk på hela 24kg! Vi lyckades också lura upp någon sej i fin matstorlek samt en liten långa.

När stortorsken äntligen var landad i guidebåten så bestämde vi oss för att ännu en gång rigga om våra spön för att få testa på lite kungsfiske. Även detta blev ett lyckat pass där samtliga gäster i båten fick kungsfisk men som vanligt så drog Martin toppfisken som också blev dagens sista!

Väl i hamn möttes vi av de andra båtlagen som stod med torsk upp till öronen och med stora leenden som inte bleknade för en sekund!

Jag tror nästan samtliga båtar kunde rapportera in torskar över 20 kg med en grym genomsnittsvikten! Norrmännen med Flemming i spetsen som har varit här på Sørøya ett flertal tillfällen innan kunde också berätta att de aldrig upplevt något liknande torskfiske. Detta var världsklass!

Johan Mikkelsen, Sebastian ”lappen” Hoogers, Rikard PJ Bergling

Erik med 18 kg torsk i famnen

Martin med dagens toppfisk på 24kg!

Martin drog även dagens största kungsfisk!! Check!