Havöysund plattfiskens rike, Världsrekord!

Som sagt den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Som ni kanske läste igår så kom det upp ett nytt världsrekord på vår camp i Havöysund, och ja fisken är platt men kanske inte den fisken folk hade trott?. Utan det var ett praktexemplar utav arten Lerskädda (Gapeflundra på norska).

Tillbaka till igår, Vi i guidebåten hade varit ute och fiskat lite torsk i den hårda vinden och bestämde oss för att åka in i hamn, kanske tur det. Väl i hamn så står ett gäng och håller upp en plattfisk som dom tror är sandskädda, men som tur är ser jag och en göteborgare från en annan båt detta och springer fram och stoppar dom från att filea fisken. Ganska direkt ser vi att det inte alls är en Sandskädda utan en Lerskädda, jag springer iväg efter en våg då jag misstänker att detta i vart fall är runt det gamla rekordet som låg på 1015g, på vår våg väger vi denna fisken till någonstans mellan 1000-1050g, shit!! vi behöver en säkrare våg. Jag ringer Uffe och han tar med dom och väger fisken på två olika godkända vågar som väger på grammet, båda vågar visar 1040g vilket är 25g över det tidigare norska/världsrekordet.
Nu väntar bara pappersarbete och ett godkännande utav IGFA för att få ett godkännande utav denna fisken. Detta är inte en vanlig fisk att få, då få personer fiskar efter den, men med lite riktat fiske kan nog fler stora Lerskäddor komma upp.

För övrigt så har vi i guidebåten riktat fisket efter torsk denna vecka och lyckats bra med snittvikten på torsken med en riktigt fin pjäs som vägdes in på 20kg som Åke lyckades kroka, en förbättring av hans pb på ca 17kg. Annars ligger vinden på hårt i Finnmark, men väder prognoserna ser bättre ut och så fort vinden lägger sig ska vi ut och ta nya drömfiskar!

fredrik Schmiterlöw, Ulf Hugsén, Henrik Appelgren

Lerskäddan! nytt Världsrekord!!

Åke med 20kg torsk