Inleder med torskrace för de nya gästerna, 3 sjömil utanför campen! – SKREI!

Igår på bytesdagen så anlände gästerna i guidebåten tidigare en vanligt till Sørøya och med tanke på väderutsikten så bestämde vi oss för att kasta oss ut på havet för att få stilla fiskeabstinensen något. Eftersom vi har haft bra fiske utanför breigrunn som endast ligger 3 sjömil från campen så satsar vi på några timmars fiske där för att få känna på lite spögung.

Väl ute på plats så hittar jag ett stort stim och vi börjar fisket, vi hinner knappt ner till botten innan alla i båten börjar bända stortorsk! Stimmet blev bara större och större under båten och genomsnittsvikten låg på 10kg+. Alla i båten jublar av fisket som de inte ens vågat drömma om.. Bara stortorskar vid varje släpp och helt plötsligt så hör man hur Nutti börjar kvida med ett tungt spöböj. Ytan bryts av en riktigt fin torsk som får alla i båten att stanna upp och bara häpnas av den stora torsken. Jag lyfter in den och Nutti kan inte förstå att det är sant!! Nutti som aldrig har fiskat tidigare har nu en torsk på hela 19 kg i knät!!

Nästan samtliga torskar var också skrei vilket är riktigt intressant då dessa vandrande torskar brukar ha simmat tillbaks till ishavet vid den här tiden men tydligen fanns det en del kvar i området som fortfarande inte hade lekt.

Efter 2 timmar intensivt skreifiske så bestämmer vi oss för att testa på någon drift efter hälleflundra men den stora kontrasten mellan det intensiva skreifisket till det tålamodskrävande hälleflundrafisket i väntan på hugg fick de nyanlända gästerna att snabbt bli påminda av den långa resa de har gjort upp till ön och de känner hur sömnbristen börjar komma smygandes. Vi beslutar att åka in till hamn efter denna grymma inledningen. Nutti sätter ribban för veckan med sin 19 kilos torsk, nu har hon satt press på gubbarna i båten, nu får vi se hur länge det håller!!

Stay tuned!

Johan Mikkelsen, Sebastian ”Lappen” Hoogers, Rikard ”PJ” Bergling