Nytt NSA-rekord, silljagande späckhuggare och bra med hälleflundra i Å!

På ett kvällspass under fredagen tillsammans med Mathias Larsson från Fiskejournalen åkte jag ut på topparna på nordsidan av Lofoten. Målet var att fiska lite torsk och det fick vi gott om, tyvärr var det inga tungviktare i farten men på en av topparna fick jag plötsligt ett hårt hugg som kämpade på bra i början men som strax där efter gav med sig och när fisken kom till vattenytan skymtade vi en riktigt stor bleka. Fisken vägde 8,2 kg och är ett nytt NSA-rekord på Bleka, ett nytt pb för mig och en fantastiskt fin fångst! Blekan är inte jättevanlig här kring Lofoten men vi fångar dem ändå inemellan, allt som oftast på topparna nära 100 meterskurvan. Norrmännen på campen fick också två flundror och en torsk runt 13 kg i Moskenestraumen.

Under gårdagen möttes vi av 8 m/s sydväst och i och med strömförhållandena i Moskenesstraumen så var fiske oaktuellt i det området så ett par båtar försökte strax utanför hamnen och fick två fina torskar runt 12-13 kg endast ett par minuter från campen och sedan satte vi kurs upp längs insidan av Lofoten, in i en grund fjord där vi började fiska hälleflundra. Tre fina flundror med topp på 123 cm landade vi och hade ytterligare 3 kontakter till innan vi bröt för dagen och körde hemåt. Strax norr om Sörvågen så flockades fåglarna nära land och direkt insåg jag vad som var på gång. En hel flock med späckhuggare, i början ungefär 7-8 st men efter hand fylldes det på mer fler djur och i slutet var det minst 15 st som aktivt jagade sill och med formationer som man inte trodde var möjligt. Att se dem i det vilda, med ett naturligt jaktbeteende som en flock är bland det mäktigaste man kan göra. Efter en stunds skådespel körde vi sista 10 minuterna in till hamnen och avnjöt en middag från havets råvaror innan vi summerade ihop dagen till helt fantastisk!

Idag blåser det dessvärre 12-16 m/s från syd så vi håller oss på land idag!

Erik Axner – Å

Lennart med dagens största flundra! 123 cm. Märkt och återutsatt!

Sill!