Vi som trodde skreien var borta… 30kg+ på Sørøya!

Gårdagen skulle bli en ”mellandag” då vi satsade på ett eftermiddagspass. Vi i guidebåten åkte först ut mot Breigrunn där vi mötes av norrmännen i båt 9 som rapporterade om en del torsk. Men tyvärr så dog fisket av rätt snabbt och sedan kom ett snöoväder med starkare vindar som fick oss att bara invänta lugnare väder innan vi kunde byta plats. Så fort ovädret var förbi och vi såg solen börja komma fram så styrde vi kosan ut mot Reis där vi har haft det bra torskfisket de senaste dagarna. När vi väl kommer ut så börjar vinden dock att öka igen och vi hinner bara med en drift med några torskar runt 10 kilos klassen innan vi var tvungna att avbryta fisket och söka oss längre in.

Vi går innanför öarna och lägger en flundradrift utan resultat, vi fortsätter runt fågelberget för att försöka på lite havskatt men även detta utan resultat.. klockan börjar närma sig 7 på kvällen och vi börjar bli kalla och omotiverade att fortsätta. Men istället för att ge upp och åka in i hamn så beslutar vi oss för att göra ett sista försök på torsken. Vilket skulle visa sig bli dagens bästa beslut!

Jag sätter kurs mot Breigrunn där vi hade fått lite torsk innan men när vi har en knappt sjömil kvar så bestämmer jag mig för att stanna båten och se om det är någon fisk på första djupkurvan ner mot 60 meter. Till en början ser det helt tomt ut och precis innan jag ska fortsätta ut mot Breigrunn så ploppar det upp lite fina fiskar på ekolodet. Vi gör ett test och släpper ner jiggarna och ser om det är nått att ha. När vi kommer ner så smäller det direkt och helt plötsligt står alla och drillar fisk! Inte långt efter så står Pelles pappa Janne med ett rejält tunggung och upp kommer en 15 kilos torsk i topp kondition! Jag springer och hämtar kameran men precis då ser jag hur Johan Jansson skriker till att han behöver nog hjälp med att landa hans fisk och då vänder jag mig om och ser en enorm torsk som bryter ytan.. Jag sträcker mig ut och tar ett stadigt gällocksgrepp och inser att det här är inte bara en 20 + utan den kan närma sig 30 kilos gränsen.. Alla är i chock, vilken torsk!!!

Vi plockar fram IKEA-kassen och har problem med att få ner fisken för vägning.. Den är för stor!!! Men tillslut går det och vi får hjälpas åt för att väga fisken. Vågen går förbi magiska 30 kg och stannar på hela 30,5kg!!! Jansson jublar, vilken lycka! Helt ofattbart!

En fantastiskt fångst till Jansson som han sent kommer glömma.. Tänk va en halvbra dag kan snabbt vändas till den bästa!! Skam den som ger sig!

Johan Mikkelsen, Sebastian ”Lappen” Hoogers, Rikard PJ Bergling