Solen skiner på Sørøya och en fantastisk inledning för de nya gästerna!!!

Det vilar ett lugn över den vackra byn Sørvær som ligger så långt västerut du kan komma på Sørøya. Det är nämligen mitten på april och yrkesfiskarna börjar bli färdiga med sina årliga torskkvoter och få gäster åker upp till Nordnorge under den här tiden.. Endast fyra fiskegalna britter har anlänt campen. De bedriver själv lite charterfiske hemma i England men fisket där nere och fisket på Sørøya kan inte jämföras på långa vägar, något som britterna fick bekänna redan under deras första dag.

Alarmet ringde 05.30 och när morgonkaffet var drucket så möte jag upp de nyvakna britterna. Eftersom de själva är duktiga fiskare så bestämde vi att jag skulle hänga med dom ut på deras första dag för att ge dom lite mer lokalkännedom och se hur vi fiskar torsken här i norr. När vi glider ut ur hamnen så möts vi av ett lugnt hav och skinande sol. 20 minuter senare befinner vi oss vid Guldhålan. Den första driften får britterna en del fina torskar runt 10-15 kg och kameran åker upp för att fota dessa storfiskar! DE kunde knapp förstå att det fanns så många i den storleken här.. Inte långt efter så smäller det på något tung på Alan´s spö som bockar sig kraftigt när han försöker tvinga upp den mot ytan. När torsken bryter ytan så jublar hela båten, de hade aldrig sätt en så stor torsk innan!! Torsken vägdes till hela 29 kg! Alan som har varit fiskare i 45 år satt nu med ett leende på läpparna som bara lyste lycka!

Vi fortsatte fisket men sedan dog det av och vi bestämde oss för att gå in i hamn och ladda för ett eftermiddagspass med förhoppningar att fisket skulle bli bättre.

Själv fick jag och min flickvän Tina besök av hennes syster Oda som hade bokat en sista minuten biljett från Tromsö till Sørøya. Hon hade hört ryktas om storfiskens rike och när chansen gavs så tog hon den vilket hon sent lär ångra.

Klockan 17.30 lämnar vi hamnen tillsammans med britterna. Och redan på första driften rapporterar britterna att Jimmy hade fått nytt PB på ca 50lbs! Jag, Tina och Oda börjar fiska men lyckas mest lura upp mindre torskar runt 8-10 kg. Men efter en knappt timme så står Oda med ett tungt spöböj.. Men vi vågar inte hoppas på drömfisken, vi tänker att det säkert är en felkrokad torsk. Men helt plötsligt så bryts ytan av en enorm torsk och Oda jublar!!! Vi har knappt fiskat i 2 timmar och hon har redan fångat stortorsken! Succé!

Samtliga stortorskar fångades på den stora Big Bob som fortsätter leverera stor fisk!

Johan Mikkelsen