Första 30+ torsken från Nappstraumen!!!!

När jag vaknade i morse märktes det av att man ställt om klockan och missat en timmes sömn för kroppen var knappast utvilad.. En lång och skön frukost senare mötte jag upp ”Boråsarna” för ännu en fiskedag tillsammans! Vi startade med att fylla på med lite nya och fräscha ”Big Bob” så vi hade tillräckligt för dagen.

Det märktes på dem att dem var slitna och fullt förståeligt efter deras grymma fiske tidigare. På vägen ut började självklart det sköna tugget om dagens mål i kombination med massa snack om gårdagen. Målet blev satt tidigt och vi skulle bara bräcka 30 kg idag! Ett delmål på vägen var att Ola som blev utan en 20+ igår skulle över den gränsen idag.

Vinden låg idag lite hårdare från nord och skulle under dagen vrida mer mot väst så valet föll på sydsidan igen. Nappstraumen är helt optimal för skreifiske med denna valmöjligheten och dess väderskyddade omgivning! Att bli helt inblåst är svårt vilket passar optimalt under denna väderkänsliga årstid!

När vi anlände till samma plats som vi tidigare fiskat bra på så tog det knappt 10 minuter innan Magnus hade tunggung i fören och när vi skymtade fisken hörde jag även Eric kroka på en tung fisk som tog lina. Magnus fisk vägde vi till 21,85 kg och när vi precis släppt tillbaka den så gled Erics fisk upp till båten och dagens andra 20a var ett faktum.. Ett dubbelhugg på 20+ efter 10 minuters fiske.. Hur mycket bättre kan det starta? Bägge tog på Big Bob 480 g, vad annars? 🙂

Glädjen var totalt och Erics fisk vägdes till 20,35 kg. Fisken blev senare väldigt passiv och tryckte djupt som gjorde det svårfiskat. Ola som igår hade det lite tungt gjorde dock en riktig prickskjutning nere på 70 meter och lirkade in sin Big Bob 480 g i munnen på en fisk på hela 24,35 kg och dagens första mål var i hamn! Han sprudlade av glädje och telefonen gick varm till nära och kära samt avundsjuka fiskekompisar på hemmaplan!

Efter detta tog det lång tid innan det blev någon action igen och energinivån i båten gick ner tills vi hörde Tony ropa över radion att dem hade aktiv fisk ca 3 NM bort. Vi satte full fart mot Tony och la oss i en drift i närheten av honom. Anders inledde snabbt med en 18,5 kgs fisk och strax där efter tjongade det i för kung och fosterland i min blåa ”Big Bob”. Fisken stångade blytungt i djupet och meter efter meter av den färgade linan fyllde upp på min rulle. När vi skymtade fisken i vattnet tappade vi hakan. VILKEN JÄVLA TORSK!!!

När jag säkrade den med gälgreppet och lyfte in den i båten insåg jag att denna hade potential att kliva över 30 kg och den kändes ännu större än den igår.. Upp på vågen och vågen klickade till på 30,80 kg och glädjen var nu total!! Jag skrek ut över hela havet så varenda båt på hela Vestfjorden lär ha hört mitt glädjevrål! Äntligen kom den fisken jag har jagat och det är helt osannolikt att vi skulle lyckas bräcka gårdagens resultat och ta dagens andra mål som vi tjötade om i morse!

Historian slutar dock inte där utan kort där efter får Magnus återigen ett kanonhugg på sin ”Big Bob 480 g” på 40 meter och fisken stångar tungt! Magnus sliter och kämpar med fisken och jag ser hur ögonen lyser av lycka i kombination med adrenalin!
Fisken glider sakta med säkert upp till båten och den är stor!! När vi lyfter in den känns allt helt overkligt!

När vi väger fisken så visar det sig att Magnus återigen har slagit nytt personbästa och siffrorna visar 26,90!
När han anlände hit till Nappstraumen i onsdags hade han ett pb på 13,8 kg och har nu nästan dubblat detta! Helt fantastiskt!!

Vi avslutar dagen när det väntade snöovädret glider in över Lofoten från väst med världens största leenden på våra läppar! Jag är den lyckligaste guiden i hela världens just nu och gästerna är helt lyriska. Jag hade i onsdags även lovat Tony att bada om jag kliver över 30 kg så lär gå och byta om till badbyxor och ta mig ett dopp i det 4,4 gradiga vattnet i hamnen.. Jag är inte den som bangar, ett löfte är ett löfte! Brrrrr!

Erik Axner – Nappstraumen

Magnus med dagens första på 21,85 kg!

Eric kontrade snabbt med 20,35! Snacka om fiskelycka!

Världens lyckligaste Ola! 24,35 kg och nytt PB!

Världens lyckligaste guide med Nappstraumens första 30 kgs!!

Catch & Release på den som på många av de andra stora torskarna också!

Tunggung för Magnus! Kolla ögonen och fiskelyckan!!

26,9 kg till Magnus! Foto: Anders Uddh