En smakstart på Sørøya

”Inblåsta” och ”skitväder”, var orden som fick agera väckarklocka 04.00 i morse. Lite surt då praktikanten och Hannes var inne i Alta igår och hämtade en minst sagt fiskesugen grupp från fyra olika nationer. Att somna om var helt plötsligt det enda som stod på schemat. 07.00 – ny ringsignal på väckarklockan, men denna gång hade den ett mer intressant läte som löd: ”Vad fan, vi provar”. Hannes och Johan hade nämligen inte lyckats lika bra som praktikantjäveln att utföra vad som stod på schemat, och hade istället haft koll på väderprognosen under hela morgonen. Vinden skulle nu komma från en mer ”fiskbar” riktning och den skulle inte gå över 10 m/s förrän senare på eftermiddagen. En timma senare samlade vi alla på bryggan för att bege oss ut på ett hav utav den lite gropigare klassen. Vi började med att söka fisk lite längre in men utan framgång. Då bestämde vi oss för att köra några extra sjömil och ta oss dit vi visste att fisken stod. Efter en långsam och skumpig tur var vi äntligen framme på Kveitegrunn. Jiggarna singlade ner och fick möta ett massivt skreistim på 80 meters djup. Därefter dröjde det inte länge förrän det small rejält på holländaren Ray Mans Big Bob. En stund senare kunde dagens första fisk landas som var en torsk på hela 31, 5 kg!!! En hyfsad start får man ju ändå säga. Efter några snabba foton var det dags att skicka ner jiggarna igen för mer fisk fanns att hämta. Några fina torskar landades och sedan var det dags för Ray Man att dra sin andra fisk för dagen. Även detta en praktfull torsk på hela 23 kg. Nu var några utav gubbarna i båten nära att kasta holländaren i sjön. När dagen började lida mot sitt slut hade nästan alla i båten hunnit landa en torsk över 20 och satt nu för det mesta ned med värkande ryggar men med stora leenden på deras ansikten.

Inkluderat guidebåten landades hela 22 torskar över 20 och en över 30 idag. Bland annat var självklart Jakob Lindberg/Terminator med och utnyttjade de sista timmarna av fiske innan han och fick skynda sig tillbaka för att hinna med flyget som gick senare på eftermiddagen.

Nu är det dags att kolla väderprognosen igen för sist verkade det som det skulle bli en del tid åt att pimpla röding den kommande veckan. För vad gör man om man inte kommer ut och kan fiska? Jo, man fiskar!

Joel PJ Ribbner, Söröya