Sjukt torsk- och uerfiske på Sørøya

Denna veckan är det lugnt på campen. Endast två båtar inkl. guidebåten är uthyrda. Havet låg som en spegel i fredags så vi tänkte att en tur till storskalltan kunde vara en go inledning. Ralphs båt hängde på så klockan 6 på morgonen gick totalt 3 båtar västerut. Vi anlände i slutet av en döperiod så torskfisket började efter ca en halvtimme. Och som det högg. Lodet var helt rött ovanför botten och jiggen hann knappt komma ner innan det satt en granning på. Största fick Micke i båt Ralph på 25kg och strax efter Martin i guidebåten på 23. Två flundror kom även upp i Ralphs båt med topp på ca 125cm, C&R.

Vi i guidebåten hade ett drift på 2,5 timme där det högg konstant. Till slut blev grabbarna lite trötta på att slita 10+ torsk och få jiggarna sönderrivna så vi bestämde oss för leta lite flundra. Vi satsade på ett relativt säkert kort och drog till den så kallade ”flundrarännan”. Jiggarna hann inte till botten innan 15kg+ torsk satt – inte ens här kunde vi komma undan. På eftermiddagen var armarna sönderkörda, mackorna slut och tröttheten började komma så vi satte kurs mot hamnen. Torskfisket är verkligen helt otroligt där ute nu.

Idag, lördag, gjordes en Uersatsning. Guidebåten var först på plats och 10 sekunder efter bottenkontakt satt en torsk på mitt agnade uertackel. Jag blev lite småförbannad då det ändå var 190m djupt. Vi driftade lite så från och till fick jag ge lite back. Detta gjorde att det blev slaklina lite från och till. När jag bara hade ca 5m kvar såg jag fortfarande inte fisken då linan gick lite snett under båten då fisken mer eller mindre hade börjat flyta. När jag fick dragit fram den såg jag till min stora förvåning att den var röd. Jag började nervöst skratta då jag förstod att det var ett monster jag fått upp. Fisken vägdes till 7,3kg och ökade mitt PB med mer än 100%. Både Martin och David fick också en fin Uer var på lite över 3,5kg.

Andra släppet tog det ca 15sek innan nästa satt. Denna kändes lätt i jämförelse med den första men vägdes ändå till 5kg – helt sjukt! Vi hade totalt 12 fiskar och 10st över 3,5kg på bara någon timmes fiske. Båt 5 och Ralph anlände efter ett tag och även dem plockade titt som tätt fina Uer.

Vi var nu rätt trötta på att veva så vi tänkte att lite slöfiske utanför hamnen skulle passa sig. Första släppet tar David en dubblé på sandskädda och Martin en på 1kg. Många fina exemplar drog och innan vi skulle dra hem krokar Martin till och med på en lerskädda på ca 800g – bara 20g från NSA-rekordet!!!

Vilken dag… I morgon kommer det lite vind så det blir en långsam dag med lite spätte- och kattfiske. På måndag däremot ser det riktigt bra ut så då drar vi antingen till storskallten alternativt går på flundrasatsning norrut – livet är GOTT här på Sørøya.

Hannes Ribbner, Sørøya

Martin med grann torsk på 23kg

Guide Hannes Ribbner med rödkamouflerad torsk på 7,3kg!

5kg Uer

David med snygg röding på 3,8!

4,5kg

Sandskädda på 1,0kg

David med en av dagens många fina sandskäddor

Martin med den ovanliga arten lerskädda på ca 800g!