Avslutar i flundrans tecken på Lofoten

Veckan har lidit mot sitt slut och gästerna har nu lämnat tillbaka båtarna och avslutat sitt fiske. I sluttampen nu så började hälleflundrorna vakna till liv och flera av båtarna lyckades landa flundror, har följare och kontakt med större fisk som tyvärr gick loss. Den sista dagen nu var jag ute med de ryska gästerna och redan på morgonen påpekade dem bara att det var en enda sak som gällde. De skulle ha hälleflundra och helst en riktigt stor.

Vi satte sikte mot ett ganska ofiskat ställe och på andra driften fick vi ett hugg och en av gästerna kunde landa en hälleflundra på 81 cm! Vi fortsatte i samma område och ganska snabbt kunde jag själv landa två mindre flundror och gästerna blev genast mer taggad. Precis vid nersläpp på en ny drift får en av mina gäster ett tungt hugg och sätter ett fint mothugg. Kampen börjar direkt och han får slita för att hänga med i svängarna och på det grunda vattnet skymtade vi strax flundran och precis innan jag nådde tafsen lyckas han på något sätt fippla med rullen och råkade frikoppla. Flundran vänder ner och skjuter fart och han slår upp spakbromsen igen då och får upp den på ”FULL” och det blir tvärstopp. Den ca 140 cm långa flundrans kraft är större än linan klarar och allt smäller av.

Han svär och grämer sig själv över sitt misstag men är ändå nöjd att få ha sett och kämpat med detta ”monster”. Jag själv får senare ett bra hugg och lyckas drilla upp en fisk i 125 cm klassen som blir liggandes på utsidan av båten och utan någon hjälp var det svårt att landa den så efter ett par försök att nå kroken och landa den så lossar jiggen vid vattenytan. För egen del gjorde det inte särskilt mycket och den var ändå tänkt att återutsättas så ingen skada skedd. Äntligen verkar det släppa lite, ska bli intressant att nöta vidare på liknande platser som denna nästa vecka!

Då får jag även hjälp av Anders ”Lubbakungen” Jonasson som ska vara här i två veckor på campen!

Erik Axner- Nappstraumen/Lofoten