Långtur – Råsa med oväntat besök.

Vädret här på Söröya är fortfarande på vår sida och gör det möjligt att dra iväg på långturer till lite mer ofiskade områden. Inatt var det dags för en tur till Råsa igen, då både väder och vind passade utmärkt för detta och huvudmålet för turen var att rikta fisket efter stor torsk. Endast två båtar gav sig iväg när vinden lagt sig under kvällen och satte kursen rakt mot Råsa. Ungefär halvvägs möttes vi dock av en väldigt ovanlig syn. En stor svart ryggfena bröt vattenytan och gled omkring mitt ute på havet utan några större rörelser. Vi åkte närmare och tog några fotografier innan den dök mot djupet och försvann. Efter lite efterforskning så visade det sig att det var en ovanlig och rödlistad Brugd, en planktonätande haj som är starkt hotad och på väg att försvinna. Det är en ära att få se en sån häftig varelse i det fria och se att dem fortfarande finns kvar.

Väl framme på Råsa fann vi goda mängder med småsej och under tecknade större ”bananer” på ekolodet men till en början var fisket trögt och fisken var svårflörtad. Tillslut fann en av båtarna ett område med aktiv fisk och vi drog dit med alla båtar. Flera fina torskar mellan 15-18 kg landades och mitt bland torskarna högg även hälleflundra på 131 cm som bjöd på en mycket bra kamp med långa och tunga rusningar. En praktfull katt på hela 9 kilo landades också under Råsa turen!
Under hela natten så öppnade sig himlen och regnet bokstavligen öste ner över oss och framåt morgonen var alla genomblöta och kalla så då avbröt vi fisket och begav oss mot hamn!

Erik Axner/Johan Mikkelsen- SÖRÖYA

Brugden vi såg på väg ut!

Peter med fin torsk!