Jag säger bara Hans Börjesson!

Jag skrev för ett tag sedan att alla kan fiska och denna vecka har vi Hans och hanns ledar hund Rasken som är gäster på våran camp i Söröya. Hans blev av med synen när han var runt 30 år men inte hanns fiske intresse! Hans är en riktigt duktig fiskare som ser möjligheter istället för hinder. Han bor uppe i gästhuset på första våningen som han delar med 7 andra svenskar. Eddie som är guide denna vecka kör båten annars så sköter Hans sig själv. Dom möts i torkrummet varje morgon och byter om till flytoveraller för att sedan be ge sig ut på havet och pumpa skrei men har även lagt något pass efter rödspätta. I går så låg ena svensk gänget bredvid Eddie och Hans båt och när Hans tar huggkroken och sätter den försiktig snyggt i hakan på fisken och lyfter in den i båten, minst lika snyggt och elegant som vilken duktig fiskare som helst,då log våra svenska gäster i den andra båten(Eddie hade frågat om Hans behövde hjälp att lyfta in sin fisk men Hans hade bara sagt att det fixar han själv). När man har haft förmånen att guida gäster med ett funktionshinder så förstår man verkligen att fiske är för alla och vi alla har en gemensam nämnare, nämligen fiske! Jag själv skall ut och fiska med Hasse imorgon och gläder mig otroligt, för en människa med så mycket glädje, energi och mod har jag sällan träffat. Tänk er själva att resa upp ensam till Nord Norge på fiske semester (det är många som tvekar att resa ensamma och inte känna någon) och dessutom var blind, detta krävs mod för det! Jag själv är mycket tveksam till om jag skulle vågat göra det om jag blev av med synen men efter att träffat Hans så skulle jag aldrig tveka! för det finns en gemensam nämnare ju, FISKET! För när jag kommer upp till gästhuset så hör jag hur det snackas om fiskehistorier och skratten hörs långa vägar. Där sitter hela gänget samlade, Uffe Kleist, hanns kompisar och Hans. De sitter samlade runt bordet och avnjuter kvälls maten med en kall öl. Hans skämtar när han hör mig och säger “vad vacker du är idag” . Jag sätter mig ner och pratar om fisket och vädret med gubbarna som jag alltid brukar göra. Jag frågar Hans lite om hur han har det och om hur det fungerar här på campen och han svarar med ett leende att detta är det bästa fisket han upplevt, Uffe och dom andra instämmer med att nicka. Hans avslutar med otroligt kloka ord till mig. “För mycket hjälp leder till hjälplöshet” tänk på det när du guidar någon med ett” funktionshinder” Uffe ! Dom orden skall jag bära med mig och till alla ni som funderar på att komma till oss, tveka inte utan ta bara kontakt med oss och kom ihåg fiske är för alla! På våra camper så är vi alla här för en sak. FISKA!

Ulf ”Oxen”Hugsén

Hans, Rasken och Eddie på väg till båten.

Det luktar fiske lycka! Hans med hunden Rasken.

Rsken

på väg ut för nya spöböj!

Hans med en av alla Torskar som fångades denna dag!