Summering av fiskeåret 2007!

Det är nu dags för vår årliga summering av fiskeåret som har gått. Vi startade säsongen 4 april och avslutade 13 september. Det har rapporterats in 12 arter men ytterligare några arter har fångats men inte rapporterats in, däribland mindre kungsfisk, rödtunga, lerskädda och olika slags simpor.
Vi kan återigen blicka tillbaka på en mycket lyckad fiskesäsong och Söröya befäster igen sin position som ett av Norges absolut bästa ställen för havsfiske efter flera utav dom mest populära arterna såsom torsk, hälleflundra m.m
Vi har under året också hittat flera nya fantastiska fiskeplatser i detta oändligt stora hav och det finns fortfarande massor av platser här som bara väntar på att bli upptäckta av kanske just dig?
Vi har också haft tur med vädret denna säsong och det är många dagar det varit helt bleke på havet vilket givetvis gynnar fisket då man lättare tar sig till rätt platser och dessutom orkar man med längre fiskepass och så fiskar man med bättre koncentration.
Till storfisklistan på hemsidan och för nedanstående rapportering skall också tilläggas att det finns ett stort mörkertal då inte alla gäster rapporterar in sina fiskar. Troligtvis är i allafall dom allra största fiskarna för respektive art med.
Här nedan följer en rapportering av dom olika inrapporterade arterna:
Torsk:
Det finns igen annan fiskecamp i Norge som kan ståta med en liknande lista över stortorskar! Största torsken fångades utav Esben Andersen från Danmark i mitten på Juli. Denna makalösa torsk vägde 34,68 kg och var hela 154 cm lång. Detta är den största torsk någonsin som är fångad på spö under sommartid i Norge! Fångstplatsen var det stora grundområdet Råsa norr om Söröya. Vi har nu ”lärt” oss detta område och utan tvekan vågar jag kora detta till Norges i särklass bästa plats för stortorsk! Fisket på Råsa kom i gång som vanligt i slutet på Juni och var sedan mer eller mindre helt otroligt bra på denna plats resten av säsongen. En annan jättetorsk var Lars Snäckerströms på hela 31,6 kg som fångades i slutet på Juni på Breigrunn, endast 2 nm från Sörvaer. Vi har hela 18 torskar på listan som väger 25 kg eller mer varav 8 st passerar 27 kg:s gränsen! Det finns inrapporterat 271 torskar över 15 kg, men här finns det också ett stort mörkertal, detta pg.a att inte alla rapportera sina storfiskar men framför allt att många torskar återutsätts utan vägning. Hur många som passerat 10 kg:s gränsen kan man bara spekulera i?
När vi startade säsongen 4 april så var vädret lite sämre dom 2 första veckorna men när vi väl kom ut så fanns där otroliga mängder med stortorsk! Fisket efter skreien kulminerade i slutet på April då det utanför fågelberget stod så stora stim med torsk att fisken stod bara ett par meter under båten och man kunde således ”kikfiska” efter 10+ torskar strax under båten! Fisket efter torsk landnära var bra fram till runt midsommar och därefter var det för mesta ganska trögt, troligtvis beroende på den algblomning som fanns i år pg.a det förhållandevis varma klimatet och dom svaga vindarna under sommaren. Detta gjorde också att småsejen inte fanns i den utsträckning på grundtopparna nära land och då var det således svårt att finna stortorsken. Flera av dom stora torskarna nära land under sommaren fångades sporadiskt och väldigt djupt. I slutet av säsongen tog det sig dock och på Reis var det riktigt bra stortorskfiske i September. Tyvärr så fick vi avsluta säsongen när torskfisket var riktigt på topp. Sista veckan fångades det minst 11 torskar över 20 kg på dom ganska få resenärerna vi hade. Hoppas att det blir fler som provar fisket i september nästa år! Ett ställe som var en besvikelse i år var Runningen som tidigare år har levererat många stortorskar…… Även Storskalltaren var väldigt ojämnt med torskfisket i år. Här började det ganska bra under Maj och första halvan av Juni för att sedan vara väldigt trögt dom flesta dagar ända till slutet på säsongen då det tog sig igen.
Thomas hittade också ett par nya ställen sista veckan i år på nordsidan av ön som levererade några torskar över 20 kg.
Dessa ställen skall provas igen till nästa år och jag är också säker på att Råsa kommer att släppa ifrån sig ytterligare jättetorskar nästa år!
Hälleflundra:
Det har rapporterats in 187 hälleflundror under 2007 men mörkertalet här är enormt! Som exempel kan nämnas att en enda båt fångade hela 45 flundror på en veckas fiske medan en annan veckan före drog 41 st!
Väldigt många hälleflundror har återutsatts vilket är väldigt bra, men jag uppmanar er ändå att släppa tillbaka ännu fler så vi kan behålla det fantastiska fiske vi har i många år framöver!
Många av hälleflundrorna som rapporterats in 2007 vägde mellan 10-50 kg medans 6 utav dessa passerat 50 kg:s gränsen. Största hälleflundran för året fångades i slutet av Juli utav Jon Franzén från Göteborg. Allt tyder på att bestånden ökar då även yrkesfiskarna också får mer hälleflundra in sina redskap så om vi fortsätter att släppa tillbaka alla mindre flundror kan vi nog ha ett riktigt bra fiske runt Söröya i många år framöver!
Bästa platserna har varit runt Kveitesundet och Storskalltaren. I övrigt har det varit ”spridda skurar”. På Råsa har det också kommit några flundror, men här har flera av våra gäster och även jag själv varit i kontakt med riktigt stooora flundror som tyvärr gått förlorade………
Räddningsbåten Ada Waage från Sörvaer filmade botten i somras med sin nya miniubåt från mynningen i hamnen och ut mot holmarna. Resultatet var häpnadsväckande då det på många av sandfläckarna här låg klasvis av hälleflundra i fint format! Så det är inte alltid man behöver gå över ån efter vatten vilket inte minst fisket runt Kveitesundet visat!
Vi får väl se om vårt camprekord på 103,5 kg överlever 2008 års fiske……….
Gråsej:
Småsejen lyste mycket med sin frånvaro under året och det var inte alls dom mängderna som det brukar vara runt grundtopparna.Yrkesfisket hade väldigt stora problem i hela Norge att fylla sina kvoter på sina snurrevad och snörpvadsfartyg. Det som var glädjande för Söröyas del var fisket ute på Storskalltaren från slutet på Juli och framåt. I början på Augusti hade 3 båtar från Söder Sportfiskes gäng ett fantastiskt storsejfiske på Storskalltaren under 2 dagar och man landade en bra bit över 100 sejar över 10 kg! Camprekorden avlöste varandra under säsongen och landade till slut på 16,9 kg. Det roligaste med fisket var att fisken vältrade sig i ytan efter sill och man fångade till och med storsejar på popperfiske! Sejen var overkligt fet och hade man bara fångat en sej med rätt längd så hade 20 kg:s gränsen slagits!
Det kom även upp en del hyfsade sejar på andra ställen och på Breigrunn har det periodvis varit bra sejfiske på fiskar mellan 6-10 kg. På Råsa där det enligt yrkesfiskarna är ett riktigt bra storsejställe i slutet på säsongen fångades det sej upp till 12,5 kg.
En summering är i alla fall att Söröya har tagit ett stort kliv framåt som ett ställe man också kan fiska storsej. Boka då i Augusti/September!
Havskatt:
Som vanligt har det varit mycket havskatt runt Söröya och 3 av fiskarna överstiger 9 kg med en på 10 kg i topp. Det enda som skiljer fisket från ett ”normalt” år var att fisket inte kom i gång förrän en bit in i Juni. Normalt har man bra kattfiske redan från början på Maj fram till början på Augusti. I gengäld så fick vi under året bättre kattfiske än vanligt i både Augusti och September. Bästa ställena har varit Grunnbakk, Yttre Djupskolt, Reis och Fågelberget.
Det roligaste med kattfisket var att det kom upp 2 exemplar av den sällsynta fläckiga varianten!
En på 10,5 kg fångades på Kveitegrunn utav Andreas Rylander under skreifisket i April och den andra på 12,6 kg fångades utav Andreas Holm-Nielsen på Uertoppen i början på Augusti.
Kungsfisk:
Detta är väl fisket som har överraskat mest under året även om man hört många historier av yrkesfiskarna om extremt stora kungsfiskar på mellan 12-15 kg som skall ha fångats utanför Söröya. Som vanligt har det varit stora mängder fisk och har man träffat rätt så har det varit fisk på alla krokar så fort man nått botten. Men, i år så hittade vi också ett nytt ställe endast 20 min båtfärd från land och här fanns det riktigt stooor kungsfisk förutom alla storlubbar, långor, fläckig havskatt och 20+ torskar! I början på Augusti fångades det flera kungsfiskar som till slut översteg det gällande norska och världsrekordet. Största fisken tyngde ner vågen till 8,8 kg och fångades utav Björn Olovsson som förövrigt kan kvittera ut en gratisresa med Nordic Sea Angling 2009 för denna fisk! Vad händer på denna plats under 2008?
Kolja:
Har som vanligt varit väldigt mycket kolja mellan 2-3 kg och en del av toppfiskarna överstiger 4 kg. Den riktigt stora saknas, men under ett mycket bra koljafiske i maj månad på nordsidan av ön som en av mina vänner hade så tappades det en mycket stor kolja i ytan som åtminstonde bör ha vägt minst 5 kg……..
Lubb:
Lubben på förra året som vägde 11,4 kg trodde jag var en slumpfisk, men efter detta årets fiske där topplubben väger 14 kg så tror jag nog att det inte är omöjligt att ett nytt norskt rekord kan fångas runt Söröya. Dom flesta stora lubbar tidigare har annars kommit från sydnorge och då ofta från Ulf Stahres båt Falken. Ulf håller själv rekordet på 16,15 kg. Kan Söröya vara en utmanare?
Långa:
Det har fångats mer långa i år än tidigare år men merparten är utav mindre modell. Största långan vägde dock 10,54 kg och jag tror nog att denna vikt kan höjas en bit ytterligare framöver.
Rödspätta:
Fisket har varit väldigt ojämnt men periodvis har det varit mycket bra. Som vanligt har det väldigt stor betydelse på fiskaren när det gäller detta fiske och därför är det inte förvånande att det är samma namn som återkommer överst på listan. Andreas Holm-Nielsen tangerade nästan sitt rekord från 2006 (3,25 kg) med en fisk på 3,2 kg fångad i Murmanskviken. Dom flesta har valt att fiska i Murmanskviken på en ganska begränsad yta men en fisk på hela 2,7 kg fångades i September i Tyskemölla. En spätta på hela 3,7 kg skall också ha fångats utav andra gäster på ön i Murmanskviken.
Övrigt:
Det har fångats en hel del sandskäddor upp till 740 gram. En marulk har också fått syna båtdäcket i år. Denna vägde ynka 1,85 kg och fångades på Uertoppen.
Det skall bli spännande att följa nästa säsong och jag hoppas att vi fortsätter att upptäcka fler platser runt detta stora hav. Jag har förhoppningar på att flera av våra redan respektabla camprekord kommer att slås nästa år och vi ser fram emot att få träffa många av er igen till nästa säsong!
Vi vill också passa på att tacka er för säsongen 2007!
Fiskehälsningar/
Jimmy, Thomas, Tor-Oskar, Said

Jimmy