Fisket

Fraser River är mest känt för sina gigantiska störar men håller också otroligt mycket olika typer av lax för den som vill testa på detta! Det går att fiska stör året runt men bästa tiden för att fånga både många och ha optimala chanser på de riktiga stora störarna är det helt klart hösten. Det är då som laxvandringen är som störst och stören samlar ihop sig i de områden där laxarna leker, för att frossa i laxrom och därefter även alla laxar som självdör efter leken.

Fisket bedrivs genom att man aktivt söker efter fisken med hjälp av ekolod med sidoseende, för att sedan ankra upp i älven och kasta ut 4 spön, riggade för bottenmete, agnat med laxrom eller annan typ av bete som matchar det som fisken äter just då. Sedan är det bara vänta på de försiktiga nappen där du sedan ska sätta mothugget som oftast följs av ett riktigt tunggung och inte allt för sällan ett luftsprång, där hela fisken oftast lämnar vattnet i ett försök att skaka loss kroken. Stören bjuder på spektakulära fighter med långa rusningar, stora huvudskakningar och ger mjölksyra i både händer, armar och rygg.

Fisket bedrivs aktivt och man fiskar sällan samma ställe under en längre tid utan söker konstant nya områden och nya fiskar med ekolodet, om man inte får snabb respons efter att ha placerat ut sina spön. Nappen kommer som regel ganska snabbt om fisken är aktiv så det gäller att man är på helspänn när det är ens tur att ta greppa spöt!

All fisk mäts och märks för forskningssynpunkt och det är 100% Catch and release på dessa fiskar! I skrivande stund har det märkts mer än 60 000 unika störar på floden och fortfarande fångas det, små som stora exemplar av fiskar som är omärkta. De lokala guiderna som vi har väljer alltid fiskeområdet utifrån rådande förhållanden. Det är ingen slump att det är just i deras båtar som de största fiskarna landas år efter år!

Det krävs en fiskelicens för att man ska ha lov att fiska på Fraser river samt dess biflöden.
Detta är nu inräknat i paketpriset och vi kommer hjälpa till att utfylla detta så allt är korrekt inför er resa.