Fortsatt Ruggigt bra fiske på Å!

Underbar start på ny vecka som tyvärr fick en snabbt och eländigt avbrott på grund av vind.

Torsdag anlände nya gästerna på Å och vädret är fantastiskt så alla inklusive guide båten väljer att köra ut ett par timmar in på natten. Ca 22´00 lämnade många båtar hamnen efter informationsmöte och genomgångar.

Vi kör ca kl 22.00 ut på ett helt magiskt spegelblankt hav och en magisk fin kväll. Vi i guidebåten lyckades med att ganska exakt kl 00.01 kroka veckans flundra ca 100cm som fick simma snabbt tillbaka efter av krokning. En dryga timme senare var det tid igen för att drilla flundra en mycket fin fisk på 114 cm i härliga midnattssolen. Fisket under kvällen var fint där många av båtarna fick fiska av sig ordentligt.

kl 09.00 var många båtar ute och guidebåten var inte långt efter. Vi startar dagen med att hämta lite småsej som agn och sedan vidare mot lite flundra och torskplatser. Första området, första driften är hälleflundra i fokus men stor chans på ett par bonustorskar. Redan efter bara ca 2 minuter suger det tag i Martins spö i aktern och första flundran för dagen krokas. Claes i fören tänker gå bak o titta och filma lite men innan han ens hinner gå bak står även hans spö i full böj och dubbeldrill efter bara minuter fiskade. Då säger Tobias i aktern att han tror Claes flundra trasslat in sig i honom och jag ber honom att snällt i så fall vev in slaklinan och hålla någon press på sitt. Någon sekund senare när både Martin och Claes drillar sina flundror inser vi att Tobias fisk går åt helt andra hållet och vi har då en trippel… Helt sjuk start på dagen. Rasmus i fören står ivrigt och väntar på hans tur och visst tar inte detta heller allt för lång tid. Tyvärr krokar sig inte fisken på cirkelkrok och han missar några stycken i krokningstillfällena. Fisket dog lite för oss i guidebåten efter ett par snabba flundror samt ett par fina torskar upp emot 12-13 kg. Då istället bärgade det av för Marcus och Daniel i båtarna bredvid där de landade flera fina fiskar mellan 80-115 cm. Någon timme senare ropar Daniel över radion att nu har de krokat en bättre fisk och knappa 10 minuter går och Daniel igen ropar att nu har de landat en fisk som är mellan 170-180 cm. Efter foton och mätningar får denna magnifika fisk på härliga 172 cm simma hem igen!

Marcus och Alexander ändrar lite planer inför att strömmen kommer vända och gör en förflyttning Marcus valde direkt att gå söderut och jag valde köra västerut. Efter bara ett par minuter in i våran nya drift klipper det i ordentligt för Martin i aktern igen och vi har en härlig fight på gång, efter lite stånk och stön så har vi landat en mycket fin fisk på grymma 150cm. Vi väljer ganska snart efter det att följa med ned i området Marcus valde att fiska på och när vi kommer fram hör vi att de landat ett riktigt gott dubbelhugg på flundra, en lite mindre runt 80 cm men samtidigt en grym fisk på 163 cm. Sjuk start på veckan kan man lugnt säga! Efter ca 11 timmar på havet med lite sömn inför var det dags att åka hem och ta hand om fisken.

Lördag varslade dåligt väder på ingång, vi lämnar hamn igen vid 09´00 och vet om att fiskedagen kommer kortas ned och förutsättningarna är helt annorlunda. Vi i guidebåten gick tyvärr helt bom denna dag med ett par brända fiskar i krokningsmomenten men övriga båtar hade ändå ett helt okej fiske där det landades flundra i nästan alla båtar under timmarna vi kunde fiska.

Lördag kväll kom vinden och den var tyvärr här för att stanna fram till onsdag morgon då valde många båtar att köra ut riktigt tidigt inför sista fiskedagen. Guidebåten åkte ut tidigt på morgonen och fisket startade helt okej trots kraftiga dyningar. Vi fick ett par fina torskar på morgonen samt landade 3 fina hälleflundror mellan 80-110 cm. Daniel körde också denna dagen med ett gäng som anlände under lördagen och detta blev då deras första-och sista pass för veckan. De prickade verkligen rätt och lyckas landa hela 10 st flundror på ett par timmar med 127cm i topp så summeringen för deras fiskeperiod blev tillslut riktigt bra!

När strömmen vände och gick i samma riktning som vågorna kunde vi börja smyga oss ut mot de platserna som vi ville komma åt. Guidebåten hade som mål att hitta lite torsk men på grund av väder och vågor runt udden blev detta aningen komplicerat men efter lite letande hittade vi tillslut ett frisimmande stim med sej och sill och i anslutning till detta stod det hungriga torskar. Under bara ett par korta drifter fyllde vi våra lådor med fisk mellan 5-15 kg och gick senare in igen på flundrafisket. Sista minuterna, under sista driften för dagen ser jag i ögonvrån på Tobias att något inte stämde han vevar till och lyfter försiktigt i spöt. Det ser lite märkligt ut och tankarna pendlar mellan bottennapp och fisk, men visst var där en fisk och de andra i båten får veva upp för här var en bättre fisk krokad! Efter en sjukt rolig kamp med flera fina rusningar och riktigt goa huvudskak från fisken kan vi snart säkra och mäta denna fisk till fantastiska 164cm! Efter fotografering var det dags för fisken att få simma hem igen.

Precis när vi tänkt köra hem mot hamn ropar sista båten att de också landat en stor fisk på exakta 164cm och dessa två grymma fiskarna får runda av en fin vecka.

Nu laddar vi igen för ny vecka och hoppas på lite stabilare väder!

Tight Lines från Å

Alexander Lindgren, Daniel Freland, Marcus Pettersson och ”pj” Bo Gustavsson