Fantastisk vecka med kluriga flundror i Havöysund

Efter en helt fantastisk vecka här upp så sitter vi nu och tänker tillbaka på fanatiska glädje vrål och många timmars nötande, helt oförglömliga natur upplevelser och rekord stora mängder av val som bjudit på helt otroliga shower till havs. Våra älskade plattfiskar hälleflundrorna har varit ytterst svåra under veckan och man har verkligen fått kämpa för dom, men nötandet och engagemanget har gett utdelning. Torskfisket är fortsatt bra men svårt att hitta dom riktigt stora torskarna. Under första fiskedagen så hade våra gäster från Litauen i båt 5 sprungit på ett riktigt bra ställe där dom under kort tid lyckades landa några fina flundror med topp på 145 samt 165 centimeter, medans många båtar låg på torsk områdena och drog bra mängder med fina mattorskar. Under dagen där på så hade vi dock något tuffare förhållanden men inget som hindrade oss från att komma ut på heta platser, jag rattade guidebåten och efter ett försök på torsk som resulterade i att vi körde in på flundra istället då det var lite väl mycke sjögång, visade sig vara ett bra beslut.. Vi gick in mot en ränna som jag spanat in men aldrig tidigare fiskat och med tidigare veckors fiske så såg det ut att vara ett perfekt spot, Erik som gjorde sin livs första resa hit sänkte ner en fet betesfisk och väl nere så fråga han mig om en liten genomgång på hur man skulle gå till väga och göra om det hugger samt egentlige hur man fiskar flundra. Jag han inte säga mycket mer än hur han skulle tänka med placering av betet innan det dunkade till i spötoppen och jag sa åt han att han hade napp, lite förvirring uppstod men Erik grabbade tag i spöt och jag drog upp bromsen på hans rulle och sa åt han att veva, följden var ett riktigt bra spöböj och där satt den, hans livs första kveita efter 10 sekunders fiske. Fisken bjöd på en go fajt och Erik pumpade upp fisken riktigt snyggt så att jag kunde säkra fisken och mäta den till hela 160 centimeter, det var ju en helt fantastisk glädje i båten och ett oförglömligt moment där drömfisken kom på besök rekord fort.

Under söndagen så bjöds vi på väder som möjliggjorde långtur och vi var ett par båtar som gav oss iväg. Efter att kört i en timma så fick vi stanna på och bevittna ett helt galet val spektakel där galna mängder val visade sig, det var mer av ett inferno av knöl och vikvalar som käka sill och vältrade sig i ytan. Mängder av galet stora knölvalar kom upp och visade sin brutala storlek och det var definitivt en helt magiskt start på dagen, dock var vi på jakt efter hälleflundror och även fast man kände att man hade kunnat stå där hela dagen och kolla på dom majestätiska djuren så var det dax att sticka för att hinna fiska på strömmen. Fisket började bra men gav oss en käftsmäll då vi inledde dagen med att missa 5 flundror i guidebåten, dom tog våra betesfiskar fram till nacken och bara stod och höll i dom, spelade ingen roll hur länge vi väntade för gång på gång så drog vi ut fiskarna ur munnen på dom och så var dom borta. Tillslut lyckades Robban dock dra en flundra på spinnfiske av bra matstorlek, men dagen fortsatte i samma mönster och flundrorna var helt overkligt svåra, vi hade många hugg under dagen men det GICK INTE att kroka dom… Kollbergarna i båt 3 hittade tillslut ett spot som gav utdelning i form av två fina flundror på 125 och 122 centimeter.

När det senare på dagen fortsatt var trögt så begav jag mig tillbaka till spottet där vi startade dagen i hopp om att ström åt andra hållet skulle resultera i att de missade fiskarna skulle välja att klippa på lite bättre, vilket visade sig stämma. Vädret skulle slå om och 19:00 skulle vinden slå till hårt och tvinga oss att åka hem, den skulle blåsa oss i ryggen så fisket fortgick tills vinden kom, 18:58 river det iväg i Robbans spö och det var inget tvivel denna gången, fisken satt och en helt sinnes sjuk fajt utbröt där fisken drog som bara den och i samma sekund som fisken högg så blåste det upp som bara den och vi trycktes in mot klipporna under fajten. Stressmoment med att försöka hålla båten ut ifrån land samtidigt som att landa en drömfisk satte mig på prov men efter att missat fisken vid båtkanten en gång och Robban fick slitit som ett djur med att bända upp fisken, så lyckades vi tillslut landa fisken och köra ut till säkerhet där vi kunde mäta fisken till hela 171centimeter och ett nytt PB till Robban vilket blev fick bli ett hela magiskt avslut på denna dag för oss.

På ett helt annat område så låg Andreas och guidade gänget i båt 9 och dom höll inte igen, området har tidigare veckor levererat monster fiska och denna dag var inget undantag. På en king drift ut på Andreas special hak så bombade det på ordentligt i Torbjörns spö och när han hade krokat fisken var det inget snack om att det var en stadig pjäs dom hade krokat i, fajten var lång men tillslut lyckades Andreas säkra firren och mäta den till grymma 180 centimeter!

Kommande dag så var det till en start torskfiske på schemat för oss i guidebåten, medans vi först hade mycket vind fick vi mängder med fina koljor och när vinden sedan la sig kom vi ut på fina torsk marker där vi bände upp bra matfiskar.Väl nöjda med detta så var det åter dax för flundra och vi gick ner och fiskade av ett friliggande grundflak och Dan som väntade på sin första flundra för veckan krokade i en riktigt bra fisk på första driften… Vi kom ner på en fin kant nedanför en grundtopp och där river det iväg som tåget i Dans rulle och han sätter cirkel kroken i en stökig fisk som inte ville följa med upp, tillslut började Dan få kontroll på fisken och kunde bända upp den så att jag kunde landa och mäta den till hela 153 centimeter!

Tisdagen bjöd på mer vind och vi började dagen med spätta fiske i närområdet, det var lyckat och det tog inte lång tid innan vi hittade på bra mängder med spättor mellan 1-1,5 kilo och Erik drog längsta stråt med en kanon spätta på 2 kilo. När alla var nöjda med det och strömmen var rätt så var det dax för mer flundra fiske, vi bedrev fisket runt en topp som höll betesfisk och på andra driften så river det iväg i Fannys rulle, hon väntade också på sin första flundra för veckan och äntligen satt den! Hon fick en riktigt rolig fajt och upp kom en kanon fin matflundra på 98 centimeter som fick förgylla deras fryslåda med riktigt bra kvalitativt kött och massa glädje. Även grabbarna i båt 11 lyckades kriga till sig en fin fisk då dom drifftade av en fin kant och på jigg smackade på en kanon flundra på 116 centimeter. Sista fiskedagen var ovis och det var gränsfall till att skulle behöva ställa in fisken, dock visade det sig funka och när strömmen matchade på förmiddagen så gav vi oss ut för en sista stöt, Lasse i guidebåten hade fortfarande inte fått en flundra och vi var medvetna om att det var sista chansen… Vi gjorde några riktiga pang drifter på heta platser som inte levererade, vi fick inte tag på nån betesfisk så jiggarna fick gå varmt, jag scoutade ut ett djupflak som jag aldrig tidigare testat och fick feeling. Vi gick ut och la en drift men utan action, så jag ber alla att veva upp då jag ville testa ett annat hak, men då på vägen upp så smäller det till i Lasses spö och utifrån det blå så satt den där ÄNTLIGEN! Lasse fick bända gött i spöt och känna på en go rusning i rullen, grabbarna ville så gärna ha en till matflundra med sig hem och detta var ju bara hela magisk då det var Lasses livs första flundra och den mätte till 92 centimeter och fick följa med hem, sjukt underbar avslutning på veckan.

M

U

F

U