180 cm, 175 cm, 160 cm i topp och torsk på 22 kg – Nappstraumen

Så kom äntligen drömvädret vi alla väntat på, den första sommarvärmen i Lofoten och ett stilla hav med alla möjligheter att nå platser man sällan fiskar på. Flera riktigt stora flundror har landats under veckan, stortorsk med topp på 22 kg och en säljakt har bevittnats av våra gäster från en grupp späckhuggare. Ja här kan verkligen allt hända och vi kan ännu en gång summera en fantastisk vecka här på vår camp Nappstraumen i Lofoten.

Första dagen var det kalasväder och gästerna fiskade på västsidan ut mot Skarvskär. Fisket var stundtals rätt svårt men det fångades både torsk och sej sporadiskt under dagen. Men fisken stod mest och tjurade längs botten. Trots detta så lyckades veckans toppfisk på hela 180 cm fångas denna dag till vår gäst Magnus. En grym hälleflundra och en helt otrolig start på veckan. Självklart fick denna fantastiska fisk friheten åter. Inte nog med att fisken var enorm utan det var också Magnus första flundra så man kan ju inte annat än ta av hatten och gratulera till en fantastisk fisk som lär ha satt flundrafebern igång. Det slutar dock inte där, Niklas kontrar med en grym hälleflundra på hela 175 cm från samma område och inte nog med det så klipper Niklas veckans största torsk på hela 22 kg också denna dag. En grym prestation och vi gratulerar så klart Niklas för sina grymma fiskar också. Så även på svårfiskade dagar kan allt ske, men det var tydligt att fisken var där dock var den väldigt svårflörtad.

Dag 2, drömväder och långtur – När vädret är så bra så är det bara kasta sig ut på havet och testa platser man annars inte kommer åt. Så löd planen för dagen när det satte siktet på ett område med både chans på stortorsk, storsej och storflundra. Det visa sig dock att fisket var lika trögt även på denna plats. Man kunde loda stora stim med det var svårflörtade även denna dag. Det kom dock en del torsk och sej lite då och då med topp på ca 12 kg. Men som alltid, även på tröga dagar kan det smälla stort. Så var det även idag när våra gäster från Nederländerna fångade en fin flundra på hela 155 cm. En grym fisk som blev dagens höjdpunkt!

Dag 3, blåsigt och begränsad till närområdet. Efter två kanonfina dagar så blev tredje dagen begränsade till närområdet där några gäster riktade fisket efter flundra i Nappstraumen samt sydsidan efter torsk och sej. Det var också några som testade på rödspättafisket denna dag med ett par fina landade. Detta är verkligen ett av Nappstraumens styrkor, trots dålig väder så kan man nästan alltid komma ut och fiska efter dessa arter.

Det var också denna dag som ena båtlaget berättar om den häpnadsväckande säljakten ett stenkast från campen. En grupp späckhuggare hade jagat en säl som mot alla odds flydde upp på ett av de små skären i Nappstraumen och lyckades hålla sig undan. Det är inte ofta man hört talas om detta beteende i Norge då man hört att de flesta späckhuggare är mest inriktade på sillen. Men tydligen så börjar nu även vissa grupper specialisera sig på sälar också. Kan vara värt att tänka på nästa gång man vill hoppa i vattnet för att hälsa på späckhuggarna…

Dag 4, det fina vädret kom tillbaka och denna gången åkte båtarna norrut för att testa ett annat fiskeområde. Fisket upplevdes fortfarande som relativt trögt även om det landades fisk lite då och då. En hel del kolja fångades även på denna plats. Och storfiskarn Niklas slår till igen med ännu en brutal flundra på hela 160 cm!

Det vi också börjar märka nu när vattentemperaturen börjar stiga är att flundrorna går ut på lite djupare vatten. Vilket kan vara bra att veta ifall man snart ska upp och testa på lyckan. Tidigare i år så var det inte ovanligt att vi fick riktigt bra med flundra på endast 5-15 meters djup.

Dag 5, Drömvädret håller i sig och en ny långtur planeras. Som alltid så försöker vi testa olika områden vid varje långtur för att sprida fisketrycket, så därför riktades denna långturen till ett tredje område som också brukar leverera riktigt bra. Eftersom vi hela tiden försöker vara mån om fisket vi har här upp så testar vi runt från område till område. Detta gör att varje gång vi åker ut till ett nytt område så känns det ofiskat och känslan blir bara så mycket bättre!

Dag 5 blir dagen som vände det tröga fisket. De tidigare dagarna hade man lodat mycket fisk men den ville inte bita. Nu hade det vänt, nu blev det torsk race efter torskrace. Ett par fina sejar fångades också. Sånna här dagar känns allt bara så enkelt. Vad du en släpper i så hugger det. Full action och en dag som dom kommer minnas även om toppfiskarna uteblev. Det fångades dock fina torskar upp emot 12 kg och mängder av fina matfiskar.

Sista dagen så var de flesta båtarna rätt slut efter denna fantastiska vecka som har bjudit på kanonväder, fantastiska toppfiskar samt en dag med full action. Vad mer kan man önska sig? Båtarna som drog ut sista dagen fokuserade fisket efter flundra och det landades ett par med största på 90 cm och de andra båtarna fick lite torsk och sej i närområdet. Med detta vill vi tacka alla våra gäster på campen för några fina dagar hos oss samt önska nästa veckas gäster varmt välkomna där våra guider står redo för att ta emot er och kommer göra sitt främsta för att ni ska få en fantastisk vecka hos oss på Nordic Sea Angling.


Varmt välkomna till Nappstraumen!