Långtur, eggakanten och stora flockar med späckhuggare på Vesterålen!

Veckan började med en rivstart för de flesta båtlag som redan första dagen kunde åka på långtur. En av båtarna kom ut under ankomstdagen och lyckades bra med sitt torskfiske med fiskar upp till 16kg i närområdet på “favoriten”. Med något kortare sömn och höga förväntningar styrde vi båtarna mot västsidan för att känna in vågläget och vinden, det var godkänt för att åka ut på långtur. På plats söker vi av en grundtopp och torskarna ville inte riktigt bita just då. Då våra brittiska båtlag pratat om att fiska långa på vägen upp åker vi därför till långakanten. Christian som guidat här tidigare gästspelar denna vecka och prickade rätt på kanterna runt 70-80 meter. Andrew och Con sänker ner sina meten med agnade fileer och ganska snart hugger en våldsam långa. Efter fighten flyter en massiv fisk upp den sista biten och Cons glädje lyser. Vi gör några drifter till och långorna bugar våra spön djupt när vi driver in på kanterna. Efter någon timma har vi landat fyra fiskar på runt 150cm med en topp på 165cm. Alla skulle senare vägas in till 19-20 kg i land. Fisket lugnar ner sig, långorna fortsätter hugga men vi känner att vi fiskat tillräckligt. Christian frågar de andra båtarna över VHFen om de vill fortsätta fiska torsk. Guiderna Johan och Hannes frågar tillbaka om vi inte vill med till Eggakanten en kortare tur. Då vi har den inom rätt avstånd åkte vi några båtar för att prova det spännande fisket på 400-500 meters djup. Det är en speciell känsla att fiska på en sådan plats, strömmarna i ytan avslöjar platsen och på ekolodet springer djuper ner direkt från 100-400 meter på en knivskarp kant. Just den dagen fångade vi uer, lubb, långa och på kanterna fullt med sej. Med lite mer tid borde det komma upp mer spännande arter. Vi åkte tillbaka till långturspositionen och gjorde några sista försök på torsk. Nu som tidigare var torsken som klistrad på botten. Våra danska båtlag lyckades fånga viskar runt 10 kg tidigare men det var trögt. Det var inte förän vi kom upp på de grundaste platserna som det började hugga. Holländarna tog en fin torsk på 24kg och britterna en på 22kg. Det gick minsan att väcka aptiten hos torsken idag. Alla båtlag fortsatte finna mattorskar innan vi åkte hemmåt. Väl hemma välkomnades vi av en flock med späckhuggarna. Uppskattningsvis 20-30 späckhuggare har hållt sig utanför fjorden och vi har kommit i närkontakt med dem i stort sett alla dagar. De jagar friskt och den här aktiviteten har vi sällan skådat tidigare. Alla har kunnat beskåda dessa fina varelser denna vecka och kunnat ta fina bilder på nära håll. Helt fantastiskt!

Daniel som gör sin praktik här uppe guidade ett svenskt gäng, en Pappa och sina två söner. Efter att Daniel bollat lite ideer med pappan under morgonen så bestämde dom sig för att köra lite artfiske då yngsta grabben endast var 8 år gammal och större fisk eventuellt skulle bli lite för tufft för honom. sagt och gjort styrde Daniel båten mot littelöya där fisket normalt sett är ett bra område för mängd fiske i medelklassen. väl på plats fyllde grabbarna snabbt en hink med småsej som sedan skulle användas till agn. Efter det åkte dom upp på en grundtopp på c.a 30 meter Då Daniel omgående på toppen ser att det är en del större sej på lodet satte han på varsin crazy daisy i 400g storleken och sa åt dom att släppa ner mot botten, 8 åringen kommer bara halvvägs, spöt bugar och visar tecken på en skaplig sej efter landningen kunde dom konstatera att att det var en fin fisk på ca 8 kilo, vilken start dock inte mindre fisk som egentligen var tanken för dagen. Fisket fortsatte med några fina sejar till i 5 kilosklassen och driften hade gått över toppen och ut på djupare vatten (60 meter), i frivattnet skymtar Daniel återigen bättre sej på lodet och och ber dom släppa ner för att sedan stanna i mellanvattnet det dröjde bara någon sekund innan alla i båten står med sej upp till 11 kilo. Daniel la även ut ett mete med sej i hopp om torsk och chans på en eventuell hungrig flundra, torskarna högg med jämna mellanrum och Daniel lät grabbarna i båten drilla varannan fisk. Efter det drev dom ut i en ränna för att se om det var någon hungrig flundra, tappar ganska omgående en flundra på metet och fokuset i båten blev på topp. efter ungefär en kvart får den lite äldre grabben en sej i 12 kilosklassen och Daniel tar fram kameran för att ta lite bilder men mitt i plåtningen av fisken ser Daniel hur det är en fisk som tagit metet på hans spö och säger åt yngsta grabben att han kan ta den fisken själv då den var i mindre kaliber, halvvägs upp i vattnet tar det tvärstopp spöt böjer sig till max och linan bara sprutar ut från rullen Daniel säger åt dom andra att det är flundra och att veva upp medans han springer fram o hjälper grabben pumpa fisken, efter två intensiva rusningar får Daniel flundran att vända huvudet från botten och sedan var det dags att göra i ordning för landning, flundran kunde sedan säkras och lyckan var total för grabbarna i båten. fisken mätte 130 cm och blev ett klockrent avslut för dagen. De senaste dagarna har vinden begränsat oss lite men sejen har invaderat fjorden och vi har kunnat fiska både torsk och sej. Nu hoppas vi på fint väder och hoppas att de kommande dagarna ger ifrån sig fina fångster.

Tight Lines från Vesterålen! /

Daniel & Oscar