Veckosummering av Risöysundet och Håkärring satsningen!

Trots det stökiga vädret har det ändå kommit upp många fina fiskar även om vi inte har kunnat nå de allra bästa områdena. Guidebåten har fokuserat på artfiske och fått ett riktigt fint resultat som ni kan läsa i den förra nyheten.

Igår var det dags igen och Eric som rattade guidebåten drog till ett mer vind skyddat område och det dröjde bara 10 minuter innan Mikael fick ett rejält påslag och den första flundran kunde landas på 119cm! De la ett par timmar i området och hade flera kontakter med flundra men ingen annan var villig att följa med upp i båten så de bestämde sig för att leta upp torsken och åkte ut till ett par grynnor längre söderut. Där kunde dom hitta fina mattorskar och fylla sina lådor innan de bestämde sig för att vända tillbaka till campen igen.

Åkersson och gänget har under två veckor fokuserat mest på djuphavsfiske men även hunnit med att lägga ett par pass efter håkärring. Pga av det ostabila vädret och oberäkliga strömmar har de haft riktigt tufft och verkligen fått kämpa för att ha chans att lyckas.

Efter mycket planering och förberedelse gjorde de sitt första håkärringspass i måndags och drog iväg tidigt på morgonen. Deras plan var att lägga 36 timmar i båten och inte vara tillbaka på campen fören på kvällen dagen efter! Under de första timmarna hade de flera kontakter som visade tecken på håkärring men ingen av dem kunde de kroka och efter ett par timmar vände vinden och de drev bort från platsen de hade mäskat på. Under de kommande timmarna hade de inga fler kontakter och efter 36 timmar vände de tillbaka till campen.

Nästa pass vände de sig västerut och ett djuphavsfiske pass stod på schemat. Väl därute bråkade strömmen med dom alldeles för mycket och de var tvungen att byta ställe och körde ett par distans söderut. Där kunde de fiska mer effektivt och det började hugga ganska omgående. Fina kungsfiskar kunde se insidan av båten och Hampus landade den största på 5,2kg.

Hampus får ett litet hugg och ser att han har någonting på kroken så han började veva upp från 450m och när han har kommit ungefär 50 meter upp från botten känner han att det blir tyngre. Han var säker på att en större sej hade huggit och när han hade kommit en liten bit till tar det tvärstopp och linan började spruta ut! Fisken gjorde en tokrusning ända ner till 450m igen och fighten var igång. Hampus började pumpa men kunde inte få upp fisken längre än till 300m innan den gjorde en rusning tillbaka ner mot botten och alla i båten var överens om att det var en riktigt stor flundra! Efter 1 timmens fight hade fisken dragit båten 400 meter åt sidan och Hampus kunde ändå inte få upp den högre än till 300 meter. Sen så hände det som inte fick hända! Linan brast och fisken var förlorad. En slutkörd Hampus satte sig ner längst fram i båten för att samla sina tankar om vad som egentligen hade hänt! Efter ett par timmar med inte så mycket action vände de tillbaka mot campen.

Andra håkärringspasset planerade de lägga 40 timmar och efter många timmar av planering åkte de ut på eftermiddagen. Vädret såg väldigt bra ut och vinden skulle inte bli något problem. Men väl därute var det fart i vattnet och de hade återigen problem med strömmen. Även detta pass hade de flera kontakter. En tydlig kontakt var när något stort delade Mikaels 12 kgs sej rakt av och upp kommer resterna ifrån den och det kan bara vara något riktigt stort som kan klyva den sådär.

Två veckor går fort och de sista dagarna valde Åkersson och gänget att fylla upp sina lådor och drog ner till området där det finns en hel del olika arter. Där lyckades de få en hel del kolja uppemot 3kg och ett gäng fina spättor uppemot 1.6kg även en fin havskatt fick följa med i båten.

Det har varit ett par intensiva veckor för gänget och denna gång gick det inte som de hoppades på men de är redan taggade inför nästa resa som redan är bokad!

Tight lines,

Marcus, Oscar och Eric