Magiskt fiske på långtur i Havöysund! Storflundresuccé!!

När det vankas långtur infinner sig alltid en speciell känsla på campen. Redan kvällen före, när tiden för avgång spikas tisslas det till höger och vänster om vad man har för drömfångster, om tidigare storfångster i området samt vilken taktik man skall välja.. Jigg eller betesfisk, djupt eller grunt, flötmete eller spinnfiske?

Alla har sin plan klar på förhand och vid frukosten var det ett laddat gäng på 9 båtar som hade endast två saker i tankarna, långtur och hälleflundra! Två båtar drog iväg tidigare och ytterligare 7 båtar lämnade hamnen något senare. På vägen ner hör vi med ett brusigt ljud över radion att den ena båten redan drillar och när vi kommer närmare hörs en tydlig rapport att Johan i Eric Dahlbergs båt har landat sin första flundra på 137 cm.. Vi hade ju inte ens kommit på plats och blött våra beten och redan var fisket igång! Detta satte verkligen igång fiskesuget och när båten lades på bredsida och jag ger klartecken att börja fiska försvinner två betesfiskar ner i de klarblå vattnet snabbare än någonsin! Själv släpper jag ut ett flötmete och greppar sedan mitt spinnspö och hivar ut åt sidan, jiggen som i detta fallet är den nya Sandy Andy 150 g sjunker mot botten och plötsligt hugger det, uppskattningsvis 5 meter över botten. Mothugg!! Jag känner direkt att det är en flundra och efter en kort stund landar vi en fisk runt 90 cm efter ungefär 90 sekunders fiske.. Helt otroligt! Nästa kast hinner inte heller sjunka till botten förrän Micke och Kaj står med varsitt spöböj och det knarrar ilsket i två rullar med olika tongång. Dubbelhugg!!

Jag turbovevar in min jigg medans jag försöker hålla båten och få styr på fiskarna.. Det går fint och vi får kontroll på situationen men plötsligt rusar flötet iväg… I detta läget var det tillräckligt med kalabalik med två fiskarna på så jag hinner inte kroka fisken innan den spottat ut betesfisken.. Vi landar bägge fiskarna som mäter mellan 100-110 cm och lyckan var total. Vilken start på fisket! Snabbt lägger jag om driften på samma ställe och vi hinner knappt ner innan en stor fisk uppenbarar sig på ekolodet och strax efter står Mickes spö i ett så kraftigt spöböj att jag nästan blir orolig. Tunggung, tunggung, tunggung men ingen rusning!?

Vi börjar sakta lyfta fisken, fortfarande sega tunggung men inget mer. Meter för meter fylls på hans rulle och plötsligt syns fisken under båten. Det är stor! Riktigt stor! Vi säkrar fisken direkt som var minst sagt missnöjd när den upptäckte att den satt fast och underarmarna känns idag kan jag lova… Vi mäter fisken till 171 cm och ett nytt personbästa för Micke var ett faktum! En fantastisk fisk och drömfisket var i full gång.

De andra båtarna som anslutit till området rapporterar snabbt in att även dem landat några flundror mellan 90-119 cm under samma drift och vår båt driver vidare medans vi fotograferar.. Kaj släpper in på nytt och får omgående ytterligare hugg.. Denna fisken var betydligt argare och drog iväg med flera rusningar men till vår stora förvåning mätte den 110 cm, som den första han fick, trots att den bjöd på en väsentligt tyngre fight!


Över radion hörs en brus igen och vi får rapporter om att Eric Dahlberg har landat en fantastisk fisk på 167 cm och Karin som åker med Douglas, slog till med sin första flundra som mätte hela 157 cm! Nu var tiden knapp, det stigande vattnet var nästan på sin topp och driften avtog för varje minut..

Vi la oss på en ny drift, på ett nytt område men redan nu märktes det att driften var seg, vi behövde bonntrolla med motorn och efter några minuter dyker plötsligt det upp ett gigantiskt eko på skärmen som dyker mot botten. Samtidigt står Micke som haft sin betesfisk några meter upp från botten och släpper lina, ovetandes om att en fisk tagit hans betesfisk men snacka om överraskning han fick när han slår upp bromsen och skall ”justera djupet”. Spöet bugar ner sig och nu är det tungt! Riktigt tungt!
Proceduren upprepar sig dock, fast ännu saktare.. Tunggung, tunggung och återigen tunggung men ingen rusning.. Ekolodet avslöjar att det är en riktgt bra fisk!  Fisken närmar sig sakta båtsidan och denna är ännu större!! På första försöker lyckas vi säkra fisken och tro det eller ej, Mickes personbästa var i fara! Med skakiga händer mätte vi fisken till 192 cm och detta var för bra för att vara sant!! Ännu ett monster och en höjning till av hans personbästa!
Okontrollerade skratt och fraser väller ut ur Mickes mun som svävar på moln och lyckan är total! Vi tar lite bilder innan fisken får simma hemåt igen!


Sen dör strömmen ut och radio förblir tyst.. Under ett par timmar händer inte mycket trots idoga försök på alla sätt. Nya platser testas, nya metoder, nya jiggar men inget hjälper! Precis som hälleflundrafiske kan vara ibland men alla som någonsin fiskat hälleflundra vet också, att det kan vända på nolltid! Radiotystnaden bryts först av att båt 10 landar en mindre flundra och strax efter hörs en skärrad och skakig röst på radion.. Vår praktikant Andreas är minst sagt skakig när han rapporterar in att han har landat ytterligare en megaflundra och några minuter sedan får vi noteringen.. ”192 cm”.. Helt otroligt! Dagens andra fisk på 192 cm och Andreas nya personbästa var ett faktum!


Jag tror denna rapporteringen tände till alla lite ytterligare och vi fortsatte vår bonntrolling mot nya platser när Micke plötsligt vrålar till igen! Spöet står i djup båge och linan sprutar ut!!
Denna gången får han bjuda upp till dans men sannolikheten att dra tre stora flundror samma dag är helt sjuk men nu satt den en där igen! Fighten blir hård, fisken är pigg men Micke som är varm i kläderna skötte drillningen galant och lite senare landade vi en magnifik hälleflundra på 155 cm som alltså blev Mickes tredje storflundra för dagen!! Det är så sjukt att man måste nypa sig i armen och som guide kan man inte annat än att bryta ut i skratt! En fantastisk bedrift och det skulle inte sluta där…

Ett par rapporter till över radion skvallrar att fisket har kommit igång och vi lägger ett par drifter till i samma område utan resultat.. Fisken finns där då dem visar sig på ekolodet när dem inspekterar vår beten men huggen uteblir.. Nu har strömmen dragit igång mer och driften blivit stabil. Vi förflyttar oss en kortare bit mot nya jaktmarker och hinner bara ner till båten när ett distinkt hugg faller på min betesfisk! Cirkelkroken vevas in och nu stod även jag med tunggung! Fisken som var mycket vresig, rusade kors och tvär fick tillslut ge med sig och när vi säkrade den var dagens fjärde storflundra en faktum för oss i båt 7! Fisken mätte 151 cm och efter några snabba bilder fick hon simma hemåt igen! Vid det här laget hade flera båtar redan valt att åka hemåt och avsluta dagen men vi la en sista drift tillsammans med en båt som låg kvar och fick då ytterligare två fiskar runt 80-100 cm på en spinnfiskad ”Sandy Andy 150 g” innan vi satte kurs mot hamnen med ett leende som sträckte sig från den ena örsnibben till den andra! Man vet aldrig vad som kan hända på en långtur men hur stora förväntningarna än var i morse så överträffades dem med råge under denna fiskedagen!  På kvällen avslutade vi med en middag på restaurangen här i Havöysund innan det vankades horisontalt läge för lite välförtjänt vila!

Fiskehälsningar önskar Erik, Jörgen, Andreas – Havöysund