Äntligen kom vi ut på det öppna havet efter att ha krigat oss ut i tufft väder!
Första dagen därute blev det ett galet torskrace med en och annan storsej inemellan!

Efter bara 3-timmars fiske så var lådorna fulla med fina torskar och sejar runt 10kg klassen, armarna hängde långt ner till knäna och flera fick tyvärr kämpa med sjösjukan under denna dag… Vi bestämmer oss för för att gå tillbaka efter bara 3 timmars fiske, men trots sjösjukan så var det härliga leenden på grabbarna efter det lyckade fisket!

Resten av dagen blev att filea fisk och prata om den lyckade satsaningen som vi gjorde. Nästa dag lovande prognosen bättre väder så vi i guidebåten riktade in oss på att göra en favorit i repris fast rejält förbereda på den gamla sjön som fortfarande rullade in från det öppna havet med ett gäng sjösjukepiller, god sömn och massa mat. De andra två båtarna kände dock att första dagen därute var lite väl tufft så de besluta sig för att rikta in sig på fisket in i fjordarna. Det visa sig inte vara helt fel heller då David i båt 3 sedan kunde rapportera om en fin hälleflundra på hela 140cm! Och vi på NSA gratulerar såklart till en fantastiskt fin fisk!

Marcus som guidar båt 2 körde istället ut i andra fjorden för att testa lite havskatt, kolja, Uer osv.. Tyvärr blåste det fortfarande rätt mycket här vilket gjorde det inte lätt att hitta fisken. Men de landade både havskatt, kolja samt en fin hälleflundra.

Grabbarna i guidebåten hade frågat om det var lönt att lägga en halvdag på att åka och leta efter valar, späckhuggare osv då detta stod högt på deras önskelista. Jag förklarade då att detta inte är speciellt lönt att göra utan bättre att åka ut på det öppna havet och fiska och hoppas få syn på någon där ute istället.. De förstod vad jag mena och vi riktade då in oss på att åka ut på torsk och sejfisket ute på kanten igen. Vi inleder dagen med att mata havsörnarna med gårdagens rens för att sedan åka ut till en av grundtopparna. Innan vi ens börjat fiska så ser både Pierre, Gabriel och jag själv ett stort splash framför båten! Vi skriker till och nästa sekund så ser vi en stor späckhuggare som spräcker ytan framför båten! Alla jublar av lycka, sedan får vi syn på fler och vi börjar köra parallellt med späckhuggarna. Tillslut kommer en hona och hennes kalv och hoppar precis framför båten! Vilken succé! Grabbarna var nästan tårögda, vilken grym upplevelse! Detta var också deras sista fiskedag! Magiskt!

När vi hämtat oss från detta möte så börjar vi fiska, vi fångar både fina torskar och sejar kontinuerligt under dagen med många runt 10kg klassen. När alla var rejält möra och börjar fundera på hemgång så frågade de om vi kunde lägga en drift på flundra innan vi åker hem. Vi har bra fart i vattnet och driftar perfekt. Tog inte många minuter innan George landar sin livs första hälleflundra och inte långt efter så landar även ”Flundrakungen” Pierre sin 5 flundra för veckan. Även denna i mindre kaliber men dock flundra! Vi är fortfarande på första driften och jag säger till grabbarna att jag blir förvånad om vi inte får en till! Allt ser perfekt ut! i slutet av driften så small det på för Gabriel! Och jäklar vilken fight!! Tunggung och rulltjut! En hårdkamp senare så säkrar vi den och kunde mäta den till hela 127cm! Vilken avslutning på en redan grym vecka trots hårt väder här i Risøysundet! Vi tar ett gäng bilder på troféfisken som också var Gabriels första hälleflundra! Efter denna så packade vi ihop och sa att nu seglar vi hem med flaggan i topp och tackar för oss!

Detta blir tyvärr min sista rapport från Risøysundet för i år då jag nu ska vidare till Vesterålen! Har nu guidat här i 2 veckor totalt och måste säga att fiskeområdet runt om kring här är otroligt spännande! Här finns möjligheter att gå ut via två fjordar, man kan alltid söka läsidor och fortfarande få fantastiskt fiske trots att man prickar in en vecka med sämre väderförhållanden! Att vi också landade en hälleflundra på 191cm under min tid här så förstår man ju också potentialen för storflundrajägarna framförallt om man läser de tidigare rapporterna härifrån med flera mellan 190 och 210cm! Att man också har otroligt många fina sjöar och älvar som håller mycket öring och lax gör ju det hela ännu bättre för den som vill testa på lite annat!
Kan starkt rekommendera denna destination så kontakta oss via info@nordic-sea-angling.se om ni vill höra mer om Risøysundet!

Tight lines,
Johan Mikkelsen & Marcus Eriksson