Bra fiske, trots tuffa förhållanden på Vesterålen!

Denna vecka har till skillnad från förra veckan, inte bjudit på samma fina väderförhållanden. Hårda vindar sedan dag ett, har gjort det svårare för oss att leta oss ut på de platser som förra veckan bjöd på grymt fiske. Trots det tuffare vädret så har flera av båtarna, trots allt lyckats fint med fisket. Vid ett antal tillfällen så har vinden mojnat under ett par timmar vilket gett oss möjlighet att gå ut mot strandgrunnen på västsidan. Där ute har vi fångat otaliga mängder fina mat-torskar, och även en hel del sej. De riktigt stora exemplaren har lyst lite med sin frånvaro, men grabbarna i båt 6 lyckades under dag ett pilla upp ett gäng schyssta torskar, samt ett gäng fina sejar med en topp på hela 13 kg! 

   Jag själv har denna veckan äran att få guida mina kära vänner från hemtrakten, som är uppe och testar på havsfisket här i Norge för första gången. Vi har fått en minst sagt bra start. Första dagen riktade vi in oss på torskfiske, så att alla skulle få en känsla för hur fisket går till. Det visade sig bli en grym första dag, med ofantliga mängder torsk, och ett stort leende på läpparna när vi efter ett par timmars fiske styrde kosan hemåt igen. 

   Igår visade väderprognosen återigen mycket vind, så vi inledde med att söka lite mer vindskyddade platser efter hälleflundra. Väl där, kändes det inte riktigt som att prognosen stämde överens med verkligheten, så redan efter två drifter la vi om planen och sökte oss längre ut med chans på repris av gårdagen. Återigen var det grymt mycket torsk i området, men efter ett par timmar kände vi oss ganska mätta och bestämde oss för att avsluta med några drifter efter flundra. Jag letade upp ett intressant grundflak på plottern, där vi tidigare inte fiskat och lade upp första driften. Det dröjde nog inte mer än fem minuter in i första driften innan det smackade till rejält på Gustavs spö. Flundra!! Gurra fightar fisken exemplariskt och jag kan efter en kort, men intensiv fight, landa Gustavs första flundra någonsin som mätte in på hela 129 cm! Stort grattis till en grym första flundra min vän! 

   Båt 3 rapporterade också om att de några timmar tidigare landat en fin flundra på 132 cm! 

   Eric och Daniel som är här på praktik, passade under gårdagen på att utforska området efter öring, med ett fantastiskt resultat som belöning! 

Till en början var de ganska skeptiska och hade inte särskilt höga förhoppningar, men det skulle det bli ändring på. Efter att ha nött lite i en mindre sjö med 3 stycken öringar runt 150 gram, så bytte de vatten med förhoppningar om lite bättre storlek. De hann bara fiska 1 minut innan Daniel stod med spöböj med en riktigt fin öring i kilosklassen på andra sidan linan. Efter detta blev det bara bättre, öringarna högg hej vilt och de lyckades lura upp hela 12 öringar i fin storlek men hade även ett tjugotal kontakter. Otroligt roligt fiske på lätt utrustning, i fantastiska omgivningar. Ett grymt bra alternativ till havsfisket, under de dagar då vindarna trycker på extra hårt.

Tight Lines! /

Oscar, Eric & Daniel, Vesterålen