Galet flundrerace under långtur i Havøysund!

På søndag skulle vinden igjen være en utmaning. Det blåste 10-12 sekundmeter vestlig, og platsene utenfor Havøysund var vanskelige å nå med de kraftige fallvindene som kom ned. Men man får gjøre det beste ut av det, og vi samla et par båter og kjørte østerut for å søke le av vinden. Dom fleste båtane avvakta fisket til neste dag, men flere kjempet på ihop med oss i Guidebåten. Vi starta med å lete litt torsk, uten å riktig finne de store stimene med fisk så vi bestemte oss får gå nærmere land og forsøke oss på flundran i stedet. Det var vanskelig å få til bra drifter når fallvindene trykte på, men drivankeret gjorde susen til slutt. Vi la flere drifter ut fra land på morningen, uten den store aktiviteten. Vi fisket av flere viker, og det skulle vise seg å huse veldig fin fisk. For når vi la vår andre drift i Guidebåten, i siste viken, skulle det smacke ordentlig til i Sunes spø! Vi drev utrolig snabbt, og flundran bare stakk i veg fra båten. Da var vi tvungne å veve opp alle spøn, og bakke opp mot flundran. Sune, som har dratt flere fine fisker her innan, trodde dette var en mindre flundre som bare var litt støkig. Men når fisken kommer opp mot båten etter andre rusningen, ser vi at dette er en kjempeflott fisk! PB skriker Sune, og jeg lykkes å sette kveitekroken og dra i gjennom. I vill ekstase, kunne vi taile og mäte flundran langs båtkanten. 164 cm! Dessverre hadde systemkameraet gått tom for batteri, så fotoene ble så der, men vi fikk noen ok foto og slepte tilbake flundran. Samme ”gjerningsmann” skulle kun noen drifter senere, kroke i enda en flundre! Når vi drev utfor en tunge, skulle flundran hugge til i Sunes jigg, og ikke helt feil var dette en kjempefin matfisk på 92 cm.

Sune med sin 164 cm flundre!
Flundre nr 2 for Sune!

På mandag skulle vinden begynne å lugne seg ned lite, men sjøen var fortfarende ikke lagt seg helt. Flere bega seg ut på torskfiske, og hadde et lykkad resultat. Mye fin matfisk opp til 10-15 kilo ute på torskegrunnene. Båt 9 fikk även en flundre på 105 cm da dom fiskade efter torsk. I guidebåten forsøkte man seg også på torsken, med et fint resultat. Under torskfiske på et grunn, lykkades Lena å kroka i en fin matflundre på 104 cm. Det var veldig kraftig strøm ute på torskplassene, og det gjorde det svårt å hitta dom. Men ei den som gir seg, for Douglas lykkades å hitte et bra stim med lite grovare torskar senere på kvelden. Flere fine torsker opp mot 15 kilo! Ytterligere båter hadde også et fint fiske utover kvelden, og båt 7 lykkades å lande noen mindre flundrer opp mot 90 cm som fikk svømme tilbake igjen.

Lena med en flundre under torskfiske!

Endelig skulle vinden legge seg helt, og vi hadde en kanondag framfor oss. På tirsdag hadde vi nemlig planert långtur, og ikke mindre enn 8 båter hengte med på turen. Vi stakk i vei kl 9, og vi skulle få oppleve et makaløst fiske som få kunne forestille seg… Vi var fremme ved fiskeplassen rundt 11, og alle båter var svintaggade. I Guidebåten var Stephan hetest på grøten, og var førstemann til å slippe ned sin jigg. Jeg holdt på å rette opp båten og sjekke strømmen. Jeg tok en titt på ekolodet, og så et stort ekko som reiste seg fra botten. Stephan kom ikke ned til botten engang innan en flundre smaska på hans jigg. Dessverre fikk ikke Stephan kroka i fisken, men for en start. Det gikk så snabbt, og ikke mer enn 2 minutt senere var det fast fisk! Peter krokade i dagens første flundre. Vi kan ikke ha fiska mer enn 3 minutt innan første flundre var i båten. Helt galet. Peters fisk var på 113 cm, og fikk svømme pent tilbake igjen. Kun minutter senere begynte meldingene å fly inn på radioen. Båt 7 har Trippelhugg! Båt 5 driller en bedre flundre! Dobbelhugg i båt 4! Det var helt sansløst, hvilket race!

For et øyeblikk! 129 cm landad mens man drillar i bakgrunnen. Dobbelhugg!!

Under dette racet skulle noe helt uvirkelig hende. I båt 3 skulle Samson kroka i en riktig gris. Den fighta stenhårdt, og gjorde flere rusninger. Han klarte knapt å lyfte den opp från botten, og det hele virka håpløst. Etter et tag, så skulle det verste hende, og linan small rett av, og flundran stakk i veg med hans jigg. Ufattelig surt og knekkande. Men lite senere på dagen, skulle folket i båt 5 sope i en riktig fin flundre. Denne var helt klart av det større kaliberet, og vi lystna spent på på radioen under fighten. Nyfikne som vi var, fikk vi svar fra båt 5. 173 cm lang! ”Men er det noen som savner en jigg?”. Da hadde denne 70+ flundran blitt krokat av Samson mye tidligere på dagen da linan small. Jiggen til Samson satt fast i nakken på fisken, så hvilken tur at den ville hugge igjen! Etter å ha fått løs ”jiggene” fra flundran, fikk den svømme pent tilbake igjen, og Samson fikk tilbake sin jigg etterpå. Helt utrolig!

173 cm jiggtjuv!

Det kom stadig inn meldinger på radioen om fiskar som ble landad. Dom fleste fiskene lå på rundt 110-130 cm, men det fantes flere større fisker i området. I båt 3 skulle Rickie få fighta sin aller første hälleflundra! Det var heller ingen liten fisk. Bjørn og co i båt 3 var helt sikre på at dette var en flundre i matsize, og stressade ikke med å finne frem kveitekroken. Men da dom så flundran komme opp, innså man snabbt at den var bedre. Ikke helt forberedt, stakk den nde til djupet igjen, og Rickie fikk starte om igjen. 2. forsøket ble den landat, og säkret langs båten. 165 cm! Stort stort grattis til Rickie, en virkelig drømfisk! I båt 4 hadde man landad 3 stykk rundt 130 cm merke, og en i bedre size på 152 cm! Båt 2 gjorde det heller ikke verst, og skulle også få sopa i en drømfisk! Vi hørte på radioen at det var en mye bedre fisk, og ikke helt feil var den også det. For kun 10 minutt senere etter at fighten var børjad, fikk vi høre at en flundre på 168 cm var landad i båt 2! I båt 6 landa dom også flere fine fisker på mellan 100 og 120 cm.

En vanvittig revansj fra blåsværet som var tidligere i uka. Samtlige båter drilla flundra 5 minutt etter at vi ankom, og et bra antall 50+ fisker lykkades å komme opp med. Der 4 av dom var over 160 cm… Det ble en lang natt, og i Guidebåten var talas om å dra hjem rundt klokkan 12. Da vi sto og prata om hva vi skulle gjøre neste dag, holdt Stephan på tappe i spøet. Under praten søg det i en flundre på 112 cm ut av ingen stans. Vi avslutta dagen der, og begav oss hem igjen etter et solid pass. Alle som åkte med på långturen fikk flere flundrer. Flere dobbelugg, jigger som lykkas å komme tilbake igjen, trippelhugg, store fisker. Det var virkelig en helt utrolig dag. Grattis til alle gjester som under denne dagen har slått rekorder, og dratt sine første flundrer. Takk for en utrolig kul tur ihop!

152 cm!

Siste dagen var de aller fleste ganske trøtte etter flundredrillnger og lite søvn. De ble en sen frokost på de fleste, men i Guidebåten dro vi ut klokka 9. Det var spådd enda finere vær, og vi bestemte oss for å mysfiske litt etter uer den siste dagen. Havet lå spegelblankt over horisonten, og det var til og med så varmt at man fikk ta av seg overdelen. Uerfisket har virket å kicke i gang skikkelig nå, og vi fikk mengder med fine matfisk opp mot 3-4 kilo. De riktig store fiskene uteble dessverre, men de er der ute…Det var en utrolig fin dag, og en perfekt avslutning på uka. For de fleste båter gikk siste dagen til å fiske torsk, og fisken var definitvt på plass. Men Nils på 10 år skulle dra ukas største torsk, som var like lang som han selv! En kjempetorsk på 18 kilo for Nils, ufattelig kult!


En fantastisk uke er over, og fisket har vært helt på topp de seneste dagene. Mengdfisket har vært sansløst, og ikke nok med det, men de store fiskene har også vist seg frem. Torsken hugger til, og ueren har inntatt djuptopparne. Det ligger an til å bli litt blåst de første dagene nå denne uka, men det ser mye bedre ut over helgen. Vi krysser fingrene for at været er med oss nok en gang. Da takker vi for en utrolig trivelig uke og all skratt! Så vi laddar opp her i Havøysund, og gjør klart til at neste gjeng kommer nå i kveld. Vi er supertaggade!

Tight lines // Jørgen, Douglas & Andreas