Årets sista nyhet i Havøysund!

Då var det färdig fiskat här i Havøysund för detta året och den sista gruppen lämnade imorse campen. Vi har nu under veckan tampats i stundtals lite jobbiga väder förhållanden men i regel var alla mycket nöjda då vi kunnat fiska varje dag. I söndags fick vi oss en liten mellandag då vädret var lite tufft och fisken inte var i stöten, så det blev ett väldigt blygsamt resultat den dagen med några få flundror landade mellanbåtarna upp mot 130 centimeter.

I måndags lovade prognoserna sydliga vindar runt 10 m/s under dagen och kraftigt ökande på eftermiddagen, men när vi 06:00 styrde ut på havet så låg det mer som en spegel och vi hade ett fantastiskt väder helt fram till lunch. Jörgen som rattade båt 12 träffade helt rätt under förmiddagen och killarna fick vara med om ett kanon fiske med 6 landade flundror upp till 140 centimeter, men när dom på kort tid lyckades kroka i 3 stycken riktigt bra fiskar, så klev tyvärr alla av av olika anledningar efter en stunds fight… I guidebåten gick det desto trögare och vi hade med ett antal båtar finkammat ett normalt sätt kanon ställe för stor flundra nu denna tiden på året, men något stämde inte och innan de kraftiga vindarna på 18 m/s kom vid 2-3 tiden på dagen så hade det endast kommit upp fiskar i matstorlek i området.

Tisdagen blev något av en liknande historia med föregående dag, vinden låg på från sydväst men denna gången runt 8 m/s direkt på morgonen. Ihop med båt3 så låg jag och nötte av ännu ett fantastiskt storflundra ställe, båt 3 landade ett par matfiskar runt metern direkt på morgon, men det var trögt fram till lunch då vi hittade på en fläck med fisk. Danne stod och latchade med en paravan för att få ut sitt bete från båten och lyckades nypa en flundra på 110 centimeter, och precis när den var landad smacka Hampus upp en på 83cm. Så det var bara att lägga ett par drifter till där, och driften där efter så smackade det till RIKTIGT bra för Håkan, men efter ett gäng riktigt tunga och bestämda meter tömda ur sin rulle så klev tyvärr dagens fisk av kroken…

Da var det siste fiskedag for sesongen, og gjestene i Guidebåten var supergira på å gjöre det meste ut av det. Väderet skulle väre noe blåst, men da vi gikk ut fra hamn klokken 06:30, var ikke sjöen for urolig. Med andre ord, satte vi kursen ut mot fiskeplassen. Båt 5 dro også i samme retning, og flere båter skulle fölge med utover dagen. Vi satte opp förste driften ved 7-tiden, og det tok ikke mange minuttene för Håkan skulle kroke i en riktig bra fisk! Det etterlengtede hugget han hadde ventet så veldig lenge på. Etter en brutal rusning, fikk vi et öye på fisken, för den igjen skulle ruse ned til bunnen igjen. Dette var en bedre fisk! Etter en hard kamp mot våger og vind, og ikke minst selve fisken, fikk vi omsider landet den. Nytt PB for Håkan. En vakker flundre på 155 cm!

Vi la opp driften på nesten samme sted, og igjen skulle det hugge til! Denne gangen var det Lasses tur til å lande en riktig fin matflyndre på 115cm. Fisket döde av litt for oss senere på dagen, så vi gjorde en forflytning. Inn på veldig grunt vann skulle Danne forsöke med paravanen sin igjen. I viken vi lå i var det noe lugnere, og Danne skulle koke opp kaffe på gassgrillen sin. Men da kaffen var i kjelen, og det småkokte, dök flötet! Kaffet skulle ikke offres, og Danne drillet flundre samtidig som han kokte opp en veldig god kaffe. Det var en riktig kul fight på kun 13 meters dyp, og hele 3 ganger skulle fisken gå opp og ned. Danne fikk en kjempefin matfisk på 113 cm på paravanfiske! Det finnes så mange forskjellig måter å fiske flundre på… Båt 8 lå heller ikke langt unna oss, og de hadde hatt et riktig fint fiske. Hele 7 flundrer på landet, med en fin topp 140 cm. Kruse og gjengen i båt 3 lykkedes også lande en fin flundre på 135 cm ikke langt unna.

Alt i alt var det en töffere avslutning på uken her. Vinden har stått på fra flere ulike hold, men våre gjester har kjempet, og fanget bra med fisk! Da er sesongen over for i år, og vi vil gjerne takke alle våre gjester for et helt fantastisk år! Det har varit ufattelig kult å treffe alle, og vi håper at vi sees igjen neste år!

 

Tight lines// Douglas Dahlberg och Jörgen Zwilgmeyer