Klurigt fiske i hårda vindar i Havöysund

Under de sista dagarna här i Havöysund så har vi fortsatt blivit attackerade utav hårda vindar från väst, vilket har gjort fisket svårt, men har man krigat lite extra genom tuff sjö och blåsiga partier mellan öarna, så har man kunna nå områden som gått fint att fiska på och även levererat en del fisk.

Under Söndagen så styrde jag och Ulf norr ut, det var då fina förhållanden och havet låg som en spegel, så vi skulle med 3 båtar köra lite torskfiske. Efter att Uffe hittat fisken utanför en kant, nere på 120 meter så kunde vi fånga lite fina matfiskar, men tyvärr inte de större exemplaren, så fram mot eftermiddagen testade vi lite grundare runt toppar som höll mycket betesfiske. När jag börjat fiska på en fin 40 meterstopp under stora stim med betesfisk, så började det smacka i lite finare bitar, därav en kanon torsk på 12 kilo för Peter, men också några fina havskatter som Lennart och Peter var mycket glada över, då dom skulle sitta riktigt fint i fisksoppan. Övriga båtar på campen som fiskade flundra under dagen hade ett rätt segt fiske, de flesta lyckades landa ett par stycken, men genrelt ett ganska stillsamt fiske. Våra tyska gäster i båt 8 lyckades å andra sidan riktigt bra, då de fiskade av en djuphåla på 50 meter och det suger till ordentligt i grejerna, och dom lyckades landa en riktigt fin fisk på 162 centimeter.

Måndagen och Tisdagen blev av desto blåsigare historia, men trotts detta så lyckades 3 utav våra båtar med flundra fisket väldigt nära campen, och efter flertalet kontakter så lyckades dom bärja en fin fisk på 130 centimeter. Benny och gänget i båt 3 och 6 krigade sig längre öster ut för att nå djupare vatten i jakt på torsk, och väl där hade dom ett fint fiske på mycket torsk, och när Benny vevar upp en liten fisk från 100 meters djup så tog det stopp… Benny frikopplade rullen och lät fisken tugga en bra stund, och efter mothugget så kände han att det var en riktigt fin fisk, fajten pågick länge så fisken gång på gång vände och gick ner till botten ute på det djupa vattnet. Väl uppe vid båten vid landningen så fick man dit kveite kroken men Bennys upphängare hakade i sig i repet och fisken efter en sista kraftansträngning lyckades slita sig och simma tillbaka, men en uppskattning från killarna i båten var runt 170 centimeter.

Igår så visade prognoserna en mer positiv sida, och vi kunde runt lunch bege oss väster över för att avsluta veckan med några fina flundror, gubbarna i båt 4 som under veckan haft svårt att få flundrorna till att bita tog rygg och hakede på. Vi fiskade grunt i vanlig Havöysunds anda, och redan på första driften inne på 12 meter så lyckades Mats äntligen kroka i en flundra och dom landade en viktig fisk på 90 centimeter, som fick bli ett fint avslut på veckan för dom. Jag själv hade en bra känsla och det kändes som att det inte skulle dröja länge innan vi skulle få en, och bara driften efter inne på 10 meter så dunkade det i gött i Lennarts spö, efter en intressant fajt inne på det grunda vattnet så lyckades vi landa fisken och mäta den till 100 centimeter, som även den blev en fin avslutning på veckan för Lennart och Peter.

Nu laddar vi batterierna för en ny vecka med nya möjlighet er, och till synes stabilare väder.

Tight Lines// Douglas Dahlberg, Jörgen Zwilgmeyer