20kg torsk och Uer race i Risöysundet!

Denna vecka gästas vi av Marcus bardomsvänner här i Nordnorge som för första gången ska testa på det fantastiska havsfisket som Nordnorge har att erbjuda. Vi har också två stycken till härliga gäster från Göteborg som har rest med Nordic Sea Angling förut.

I fredags åkte Marcus med sina vänner i guidebåten, söderut för att fiska hälleflundra och torsk medan båt nummer 4 åkte österut till Andfjorden med siktet inställt på Uer och torsk. Marcus valde att göra första driften på ett ställe som har leverarat en del flundra förut och det kändes väldigt bra med en del betesfisk på topparna men med för lite fart i vattnet gjorde det svårt att få fina drifter och fick använda motorerna för att komma framåt. Efter runt två timmar bestämde de sig för att åka lite längre söderut till ett sund. Där var det bättre fart i vattnet och efter andra driften högg det på Jakobs Crazy Daisy torskfärgen. Marcus såg nästan direkt att det var flundra av mindre storlek och efter en liten rusning, bröt den ytan och Jakobs först flundra var landad!

Efter ett par drifter till utan resultat valde de att byta fiskart och gå efter torsk istället. Topparna runt torskområdet var fulla av betesfisk men tyvärr var inte torskarna riktigt på hugget så de valde att vända skutan hemåt och ta nya tag imorgon. Inne vid campen mötte de båt 4 som hade haft också väldigt svårt att hitta torsk men däremot hade haft ett fint uerfiske och fått uer i bra matstorlekar. De hade hittat en hot spot som de hade haft uer i varje släpp och hade bara hunnit kom ner till botten innan det var dags att veva upp igen!

 

I lördags körde båda båtarna österut för att fiska uer och torsk. Guidebåten valde att gå på uer först men pga. lite mer vind och strömmar än gårdagen, var det svårt att få bra drifter. Det kom även in ett åskoväder som gjorde att båda båtarna fick dra sig lite mer tillbaka mot campen och vänta ut att ovädret skulle passera och efter någon timme hade det dragit förbi och de kunde återigen åka ut i fjorden. Båt 4 valde att jobba sig neråt till topparna de hade fått torskar på dagen innan och stanna på ett par toppar på vägen medan guidebåten valde att testa topparna mitt i fjorden.

När Marcus och hans vänner kom till en topp såg de, på ekolodet, mycket betesfisk och det såg riktigt het ut. De valde att sänka ner två anti-twist med varsin betesfisk på och fiska nära båten och de andra fiskade med var sin jigg. Efter att ha lagt upp för en drift dröjde det inte länge innan Jontes spö böjs rejält och något stort var på andra sidan linan. Den började rusa neråt och det var riktigt svårt att hålla bra kontakt med så tyvärr klev den av. Efter att vi fortsatte på driften fick Philip i båten hugg och en fin mattorsk kom upp.

Efter att betesfisken försvunnit valde de att göra om driften och när de hade driftat en stund tog det tvärstopp i Rasmus spö. Första tanken var att det var botten napp eftersom han fiskade med en död Sej nära botten men efter att Marcus tog spöet och skulle få loss det märkte han att den följde med uppåt och kände stora tunga knyck i änden av linan! Så han gav tillbaks spöet till Rasmus som började pumpa upp den tunga fisken! Efter en hård kamp bröt den tillslut ytan och ett stort huvud visade sig! Det var en rejält stor torsk! Alla i båten såg det men trodde inte att var så stor som den var! Efter att den landades i båten utbröt ett glädjeskrik och alla började krama om varandra! Vilken fisk! Och efter ett par schyssta bilder var det dags att väga den. Vågen tyngdes ner till hela 20kg! Stort grattis Rasmus Johansson till en riktigt grym fisk!

Efter att ha gjort ett par drifter till började det bli sent och det var dags att vända hemåt och tillbaka till campen.

 

Idag är det blåsigt och stökigt så Marcus och gänget sikta in sig på flundra i närområdet och hoppas det kan leveraera en och en annan!

 

 

// Marcus Eriksson